30 poze   52184 vizite
Albume
Adapostul porumbeilorAdeno Coli PrevenireAlegerea reproducatorilorAlimentatia porumbelului voiajorAnomalii la naparlirea remigelorArticole utileBoala limbii albastreBoli si tratamente la porumbeiBolile porumbeilor si tratarea lorBolile respiratorii o problemaCaile succesuluiCalendar columbofilCalendarul de activitati columbofileCalitate vs cantitateCalitatea hraneiCeai de urzicaCele 10 reguli de baza ale reproductieiCerinteConcursuri pregetire si recuperareConsangvinizareaConstruirea consistentei la porumbeii dumneavoastraContactCosul sau manaCriterii de selectie a porumbeilor voiajoriCriteriile de selectie a porumbeilorCum sa reproduci porumbei buniDe vanzare porumbei cu norme au si cupeDepresia de consangvinizareDespre antrenamentele porumbeilor la inceput de sezon sportivDespre sanatateDisparitia unui cosmarEducatia puilorEfectul caldurii si imunitatii in timpul curselorExcremente moiFa-ti temele inainte de a cumpara porumbeiFormula sucesului in sportul columbofilGafaitul la porumbeii de concursGhid de medicatieGHID SI INFORMATIIGradinita columbofilieiHrana porumbeilorHranire si IntretinereHreanul remediul naturalImperechereaLegile columbofileMai multeMetoda de hranire castigatoareMetode de joc ale masculilorMierea de albina remediul naturalModalitate de inperechereMotivatia porumbeilorMuschiiNaparlireaOpservatii personaleOtetul de mere remediul naturalPELINUL LA PORUMBEIPorumbei in forma si metode de zborPorumbei pierdutiPorumbei voiajori si argila   Porumbei voiajori si catina   Porumbei voiajori si Ceapa      Porumbei voiajori si otetul de miere         Sfaturi trucuriPorumbei voiajori si varzaPregatirea porumbeilorPregatirea puilor inainte de antrenamentePregetire si recuperareProcesul de naparlireProgram de concursProgram de iarna profilactic curativPt porumbei voiajori de zborReactii adverse ale medicamentelorReguli de angajare a porumbeilor la fondReguli de care sa ne amintimRenedii NaturaleReproducere si imperecherea porumbeilorReproducereaReproducerea si imperecherea porumbeilorRetete pentru porumbeiRetete pt porumbeiRolul sarurilor minerale in alimentatia porumbeilorSanatatea ochiuluiSchema de tratament preventiv la porumbeii voiajoriSecretul campionilorSelectia porumbeilorSelectia porumbeilorpt echipa de concursSelectia puilorSfaturiSfaturi despre sanatatea porumbeilorSisteme de jocSite-uri pt columbofiliSpecialistii olandezi si belgieniStiati caSuplimente naturaleTratament pentru porumbei voiajoriTricomonoza si infectii respiratoriiVariolaVarza pentru porumbeiVentilatia in volieraVitalitateaVitalitatea porumbelului voiajorVoiajoriVoiajori 2016Voliera

membru din 14 noiembrie 2010

Sfaturi trucuri

I - Sfaturi, trucuri, practici... de la marii crescatori




In aceasta postare puteti gasi sfaturi, secrete, practici dezvaluite de marii crescatori.

Va doresc lectura placuta!




Sfaturi oferite de dl. Dr. Catalin Tudoran referitor la folosirea usturoiului:

"Usturoiul, printre multele sale virtuti, are o componenta – ALICINA – care este considerata un antibiotic natural.
Exista extracte apoase cu usturoi, uleiuri cu usturoi, comprimate cu usturoi. Usturoiul poate fi administrat si ca atare.
Administrarea separata a usturoiului, fata de otet, e mult mai benefica decat combinatia acestora."
Sursa:
porumbel.net/2012/7-zile-cu-dr-catalin-tudoran-romvac-cercetator-stiintific-gradul-iii/

Sfaturi oferite de dl. Peto Janos:
Crescatoria:
"In primul rind o voliera uscata, aerisita, calda si cu multa lumina."
Achizitionarea porumbeilor:
"La cumpararea porumbeilor de matca se ia in considerare faptul ca stramosii lor sa aiba rezultate extra; sa fie atent de la cine cumpara porumbelul, sa fie columbofil serios, care are rezultate pe nivel de tara.
Sa nu se ocupe cu porumbeii prinsi pentru ca aduc doar boala in voliera si isi pierde timpul cu acestia."
Tratamente:
"In legatura cu medicamentele: Sa le foloseasca numai in caz de nevoie si la boala respectiva, iar medicamentele sa fie de calitate si corespunzatoare la boala respectiva.
In tot anul trebuie folosite produsele naturale imunostimulatoare (plante medicinale) si tratamente numai cu medicamente sa faca DOAR daca este nevoie."
Sursa:
porumbel.net/2012/peto-janos-cateva-ganduri-pentru-cititorii-site-ului-la-sfarsit-de-campanie/

Cateva sfaturi de la dl. Habaci Calin:
Tratamentele in timpul sezonului:
"Intre concursuri evit sa fac tratament cu antibiotic la porumbei, prefer sa tratez individul sau sa elimin acea pasare. Iar daca mai are un frate care are probleme, atunci elimin si parintii de la matca."
Retete cu suplimenate naturale:
"Macin 1 usturoi, 1 ceapa, o lamaie, 1 morcov, 1 banana, 1 telina, 1 pasternac, 1 mar si fac o pasta, o diluez cu apa de fantana, o agit bine si o bag la frigider.
O data pe saptamina pun acest suc pe mancare la porumbei, o umezesc bine si pe urma dau cu drojde de bere.
Mai fac in special la matca o salata din: salata verde, varza, morcov, patrunjel, ceapa, usturoi. Astea toate sunt frunze, le toc marunt, pun un punm de sare si le dau desert dupa mancare."

Caracteristicile porumbelului de fond-maraton:
"Mie imi place ca porumbelul sa fie: masculii mijloci, iar femele mici, dar nu foarte mici.
Musculatura sa fie elastica – nu moale cum spun unii – ci elastica, o apesi si sa revina repede la starea ei.
Osatura sa fie buna, bine legata, cu furca stransa atit la masculi cat si la femele.
Penajul marunt si matasos, iar aripa bine proportionata cu corpul."
Despre imperecherea porumbeilor din compartimentul de reproductie:
"Pentru imperecherile la matca este nevoie sa stii planul de zbor. Adica daca in judetul care zbori maratoanele sunnt intre 800 km si 900 km, atunci este bine sa imperechezi un porumbel de maraton cu unul de general-fond.
Dar daca ai maratoane intre 900-1000 km, eu cred ca trebuie imperecheati 2 porumbei de maraton sau cel putin unul de maraton cu unul de fond-mare fond.
Eu la imperecheri pun un mascul mare cu femela mica sau o femela mare cu un mascul mic.
La fel, pun un mascul cu stern lung cu o femela cu stern scurt sau invers.
Tot asa, pun un mascul cu aripa lunga cu o femela cu aripa mica sau invers, sau un mascul cu ochii galbeni cu o femela cu ochii albi sau invers.
Deci concluzia este: trebuie sa se completeze unul pe celalat ca sa iasa pui moderati si cat mai buni din punct de vedere aerodinamic."
Despre ochii porumbeilor:
"Mie imi place la porumbei ca ochiul sa fie bine incastrat in cap si, in general vorbind, porumbeii cam buni asa sunt. Iar pupila trebuie sa fie mica si adusa putin inspre fata.
Este bine sa fie asa pt ca porumbeii zboara si la altitudini mari pe curenti de aer. Ochiul bine incastrat in cap il ajuta pe porumbel sa zboare fara probleme, fara riscul de a-i intra vant sau curent in ochii si sa ii lacrimeze."
Pregatirea porumbeilor inaintea unui concurs de maraton:
"Pentru concursurile de maraton, acord mai multa atentie porumbeilor, le urmaresc comportamentul. In fiecare zi urmaresc dimineata cum este gainatul la ei in boxa.
Pregatirea o fac cu antrenamente si mancare buna.
Deci, inainte de primul fond, toti porumbeii zboara concursul cu asociatia (viteza-demifond), acest lucru find sambata, iar de marti incep cu un antrenament de 60-70 km si joi un antrenament de 30 km.
Vineri urmeaza imbarcarea porumbeilor pentru fond. Ei primesc apa curata si mancare buna plus 5-6 alune fiecare pe cioc, plus o analiza completa la mana .
Ultimele 3 zile sunt in functie de zborul care urmeza, dar in mod normal primesc doar apa curata, mancare buna si odihna.
Am si niste pasari la care le fac o motivatie mai speciala, o gelozie, pozitie pe oua sau pe pui.
Dar asta inseamna sa zbori porumbei 4-5 ani si sa-i cunosti foarte bine. Doar atunci poti sa le faci situatia la care ei vin cel mai bine...
La maraton nu folosesc nici un produs energetic.
Dar la viteza-demifond, unde zbor o echipa de 7-12 pasari pentru echipa la As Crescator la care sunt Campion Nat la Palmares pe 2 si 3 ani, acolo folosesc Mumm.
Mumm este un produs foarte bun pentru categoriile Viteza-Demifond-General.
La maraton nu cred ca vreun produs te poate face campion, in afara de calitatea porumbelului si pregatirea lui.

Pana la maraton zbor porumbeii cu asociatia toate etapele. Inainte de primul maraton cu 2 saptamini porumbelul este antrenat de mine.
Si intre maratoane antrenez porumbei cu masina personala (pe cei de maraton).
Deci, incep cu un antrenament de 90-70 km sambata cand stau acasa, marti le fac 40-50 km, iar joi 20-30 km.
Sambata a 2-a cand stau acasa le fac 50 de km, iar marti inainte de imbarcare unul de 15-20km. Asa pleaca la maraton bine pregatiti.
Duc porumbeii la antrenamente tot timpul pe ruta de zbor."

Pozitii bune pentru metoda natural:
"In general pozitia buna de cuib pentru femele este pe oua ciocnite sau pe pui mici.
In schimb, la masculi pozitia buna este pe pui de 14 zile sau chiar pe pui mari, cand ei se ocupa mai mult de pui decat femela.
Poate ai observat ca puii mari de intarcat stau mai tot timpul cu masculii in cuib si se saruta. Este o legatura foarte buna intre masculi si pui."
Sursa:
www.columbofil.net/stiri/?p=6589




Cateva sfaturi de la dl. Stefan Ionut din Dambovita:
“Aplicam o selectie riguroasa tuturor porumbeilor din crescatorie, indiferent de varsta, cei de un an participa la MINIM trei concursuri de FOND, din care una peste 800 de km, nu ma intereseaza daca claseaza sau nu, dar la sosire trebuie sa arate bine din punct de vedere fizic, deoarece nu vreau sa-mi ramana peste iarna porumbei multi si fara valoare.




La inceput am crezut ca se vor uza prematur dar, unul din porumbeii mei de baza 351918/01-FARAONU a participat la 17 concursuri de FOND si MARE FOND, din care doua la varsta de un an, iar la varsta de 5 ani a reusit sa claseze 6 fonduri din 6 la etape de FOND si MARE FOND neafectandu-i nici calitatile de reproducator, fiind tatal si bunicul la multi CAMPIONI DIN ZONA.




La TINERETUL din anul respectiv tin foarte mult, pentru mine ei reprezinta viitorul crescatoriei si procedez in felul urmator:

Odata cu intarcarea apare si prima selectie, puii care nu imi plac la mana si nu corespund criteriilor mele ii elimin fara ezitare indiferent din cine provin, iar cei ramasi sunt mutati in compartimentul special amenajat pentru ei.

Odata mutati aici, primesc o cura de 10 zile cu NATURALINE in apa dupa care urmeaza 2 zile BS urmat de 3 zile RONIDAZOL, ULEI DE USTUROI CU DROJDIE DE BERE dupa care sunt vaccinati contra PARAMIXOVIROZEI, acest vaccin este inevitabil fara de care munca este in zadar.

ZBORURILE de antrenament incep in momentul in care cei mai mici dintre ei au schimbat al 3-lea fulg,si se fac lansari individuale in asa fel incat sa nu se prinda in zbor unii pe altii.

PRIMUL ANTRENAMENT il fac la 3 km, al2-lea la 5km, al 3-lea la 7 km, al 4-lea la 10 km, al5-lea 20 km, al 6-lea 30 km, al 7-lea la 50 km, al 8-lea la 100 km.

Cele pana in 50 de km din 3 in 3 zile iar cele de 50, respectiv 100 de km la o saptamana, pierderile sunt mult mai mari decat daca ar fi fost lansati stol, dar raman porumbeii cu o ORIENTARE BUNA.




Dupa aceste antrenamente vor participa cu masina clubului pana la 300 km, nu ii bag la ceas, nu ma intereseaza sosirile lor si nici nu folosesc vitamine sau electroliti sau alti recuperatori, pentru ca vreau ca porumbeii slabi,fara vitalitate, cu defecte ascunse sa nu ramana la mine peste iarna, in plus pentru ai intari [imuniza]nu fac curatenie in compartimentul lor decat dupa terminarea naparliri.”

Mai multe aici:
crescatoriastefanionutsitatal.weebly.com/despre-noi.html

Cateva sfaturi referitoare la vaduvie, oferite de dl. Dr. Dinu Mihai:
"Majoritatea celor care practica vaduvia totala, le fac partenerilor antrenamente saptamanale, antrenamente in urma carora partenerii ajung acasa in acelasi timp, si stau impreuna undeva la jumatate de ora, dupa care sunt separati.
Este foarte important ca femelele sa nu se imperecheze intre ele…foarte important!!!!
Si legat de vaduvie nu trebuie uitat un lucru : Masculii se angajeaza cat mai calmi cu putinta, iar femelele cat mai agitate-excitate.
Atunci cand un mascul vaduv, turuie in burduf in drum spre club, nu este un semn bun, acesta trebuie sa fie cat mai calm cu putinta."
Alte raspunsuri aici:
porumbel.net/2012/7-zile-cu-dr-dinu-mihai-reprezentant-pipa-romania-medic-veterinar/

Sfaturi oferite de Rick Marclis pentru sezonul de reproductie:
"In fiecare an: prima treime de porumbei care dau porumbei buni se imperecheaza, a doua treime se reimperecheaza, iar ultima treime se indeparteaza si se inlocuieste cu material nou din lotul de zbor sau cu porumbei cumparati."




Metoda inedita de stabilire a sexului porumbeilor, oferiat de dl. Deer Adalbert:
"Vine perioada de imperechere!
Cum poti sa deosebesti un mascul de o femela?
Procedeul este valabil pentru toate categorii de varsta: pui, yearlingi , tardivi, adulti!
Pui ata de cusut circa 20-25 cm (nu are importanta) intr-un ac de cusut.
Tine porumbelul in mana stanga iar ata cu acul in mana dreapta.
Stangacii sa tina invers, adica porumbelul in mana dreapta si ata cu acul in mana stanga.
Tii acul cu ata perpendicular (atarnat) pe spatele porumbelului.
Lasa o distanta de 3-4 cm intre spatele porumbelului si varful acului.
Daca acul cu ata se misca inainte si inapoi atunci porumbelul este mascul 100%.
Daca acul cu ata face cercuri atunci porumbelul este femela 100%.
Incearca si tu!"
Mai multe aici:
www.deerbela.ro/?action=retete

Dl. Romulus Matei despre imperecherea porumbeilor:
"Cea mai buna metoda este incrucisarea pentru ca in acest caz rezultatele apar imediat. Referitor la `linia curata`, dupa cum cu totii stim aceasta nu exista. Si au spus-o crescatori mari precum fratii Janssen, Ad Schaerlaeckens, Piet de Weerd, etc."
Sursa:
www.rrp.ro/read.php?cat=crescatorii&item=266

De la dl. Ovidiu Badea un sfat in legatura cu tinerea evidentei:
"Poate cel mai valoros sfat pe care pot sa-l dau este: tineti un jurnal al crescatoriei. Notati cat mai multe amanunte: datele imperecherii si ouatului, serii, datele vaccinarior si a eventualelor tratamente, boli avute si in ce conditii au aparut, medicamentatia folosita, zilele de concurs, sosirile tuturor porumbeilor, situatia de cuib a fiecaruia, vremea la fiecare etapa, amanunte despre comportamentul porumbeilor cu diverse ocazii, timpul de zbor in jurul crescatoriei, hrana folosita, etc. Dupa o perioada ii veti remarca utilitatea."
Sursa:
ovidiubadea.blogspot.com/p/diverse.html

Maestrul Ad Schaerlaeckens despre specialistii in zborurile cu puii:
"Fara exceptie, cei mai buni concurenti cu tineretul petrec foarte mult timp cu porumbeii lor.
Concursurile cu maturii sunt o cu totul alta poveste, pentru ca nu atat de mult timp sau eforturi sunt necesare pentru a-i face sa invinga.
In cazul tinerilor trebuie sa fii acolo pentru a observa, a antrena etc. Pentru asta iti trebuie timp si din acest motiv rar se intampla sa gasesti un specialist cu puii care sa aibe o slujba normala si acesta este motivul de ce atat de multi specialisti au nevasta sau un partener care este implicat.
Sa ai o nevasta careia ii place sportul cu porumbei se pare ca este un mare avantaj.
Instinctul feminin al acesteia de a avea grija se pare ca este un lucru pe care tinerii porumbei il apreciaza. Deci pentru a excela in concursurile cu tineretul este vorba de cu totul ceva mai mult decat o buna crescatorie, antrenament, hrana buna si chiar o buna calitate.
Tinerii pot invinge doar atunci cand sunt motivati.
Ei trebuie sa aibe un motiv pentru a se intoarce acasa.
Este sarcina crescatorului pentru a vedea aceste lucruri."




Despre selectia porumbeilor cu dl. Dorin Voinea:

"Selectia incepe din cuib….imi plac ouale fine, fara asperitati, apoi puii dezvoltati normal,care sa insuseasca caracterele ereditare ale parintilor, care arata vigoare si vointa, care ii poti invata usor cu programul, intrarea, carora le place sa zboare, raspunde bine la antrenamentele de grup, etc.

Se intelege ca incerc sa elimin tot ce iese din acest tipar.

Apoi totul tine de cos, incercand pe cat posibil sa creez aceleasi conditii tuturor: hranire, antrenare, motivare, bineinteles in functie de perioada si categoria care o zbor.

Si aici prefer acele exemplare cu o mare capacitate de recuperare, cele constante, cele gata sa-si apere cuibul si boxa……in final elimin pasarile de categoria 1 si 2, sub 7-8 clasari, si pasarile de fond-maraton la 2-3 ani fara norma sau cu norma peste 250-300p.

Sanatatea, ereditara sau asigurata, este o conditie necesara, dar nici pe departe suficienta."

Mai multe aici:

porumbel.net/7-zile-cu-dorin-voinea/




Dl. Marius Tunduc despre motivarea porumbeilor:

"Motivaţia porumbelului este un lucru despre care vorbesc mulţi, dar prea puţini îl înţeleg. Personal nu mai cred în motivaţie. Dacă ai porumbei de CALITATE, sănătoşi, în formă, bine antrenaţi, capabili fizic să zboare anumite distanţe, vei avea sosiri bune la concursuri. Dacă Dumnezeu este darnic şi ai şi câteva exemplare care pot (după ce au cele de mai sus) să menţină ritmul mai multe curse atunci ieşi şi campion. Am văzut crescătorii foarte bune când te uiţi la clasamente, dar slabe la norme, pentru că nu aveau păsările constante. Grupul era bun per ansamblu, dar week-end de week-end primii sosiţi erau alţi porumbei.

Am avut porumbei cu etape super şi am încercat să fac în toate felurile, să-i motivez, însă degeaba. Cred că acei crescători care povestesc în interviuri despre motivare spun doar etapa când le-a ieşit aceasta (probabil din alte cauze) şi nu zic nimic de celelalte 9 etape când nu le-a ieşţit. Asta este părerea mea şi ştiu că-i va surprinde pe mulţi – CAMPIONUL se auto-motivează – aşa este el!!!

Cred însă că ansamblul de factori arătati mai sus - care nu este posibil fără o crescătorie bună, un ataşament, o dragoste a porumbelului faţă de crescătorie şi crescător - generează campionii."

Continuarea interviului aici:

www.rrp.ro/read.php?cat=crescatorii&item=138


Cateva sfaturi de la dl. Deer Adalbert referitor la administrarea vitaminei C si a sucului de lamaie:
"Stimati colegi incepatori! Aceasta reteta este cadoul meu de Mos Nicolae!Aceasta reteta sa nu o uitati niciodata! De ce? Vitamina C este drogul natural al porumbeilor.

Cei care folosesc hidrocortizonul si alte substante interzise nu au ce cauta printre noi! Acei columbofili omoara porumbeii cu propria lor mana. Vitamina C este folosita impotriva oboselii.

Porumbeii sunt fiinte vii, nu sunt motoare cu ardere interna.
La porumbeii de concurs dati o pastila in gura inainte de inbarcare! Combate oboseala, este cel mai puternic antioxidant, mareste rezistenta vaselor sanguine, are rolul de distrugere a toxinelor acumulate in organism, impiedica depunerea grasimiilor la nivelul ficatului.

In ziua sosirii porumbeiilor de la concurs dati apa + lamaie. Cumparati un storcator de lamaie 2 lei din magazin. Stoarceti o lamaie sau doua in adapator. Combateti si oboseala si tricomonoza.

Administrati vitamina C-lamaie la toti porumbeii: concurs, tineret si matca! "
Sursa:
www.deerbela.ro/?action=retete

Un sfat de la dl. Mihai Turcanu referitor la colibaciloza:
"Cel mai bun lucru este sa previi, nu sa tratezi si acest principiu se aplica si in patologia porumbeilor.
Pt. a evita colibaciloza trebuie acordata multa atentie puilor inca din momentul intarcarii.
Trebuie evitat stresul de orice fel cum ar fi schimbarea brusca de alimentatie sau o alimentatie prea bogata in proteine. Este f.important ca la intarcare puii sa fie vaccinati contra paramixovirozei.
Colibaciloza (boala) al carei agent patogen este bacteria Escherichia coli apare la indivizii slabiti de trecerea virusului paramixovirozei.
Dealtfel, E.coli este ubicvitara, adica se gaseste peste tot in adapost, mai ales daca are o igiena precara si se grefeaza f.bine pe leziunile produse de virus. Cele mai bune rezultate se obtin cu “4 in 1 mix”.
Mai multe aici:
www.columbofil.net/stiri/p=5603


In continuare cateva sfaturi oferite de dl. Ilie Marian referitor la calitatea porumbelului:
"Cel mai greu de explicat este ce poate vedea un columbofil din armonia generală şi din expresivitatea unei păsări. Nu vreau să exagerez cu nimic, dar cred că această observaţie poate oferi cele mai multe informaţii unui crescător experimentat. Şi aici, trebuie, cititorule, să-mi cer scuze de la tine că poate nu voi explica prea clar în cuvinte ceea ce se vede. Da, căci este greu de pus pe hârtie inteligenţa şi acel ceva aparte exprimate de un porumbel atunci când îl priveşti. Este atunci perceput ceva anume, greu de descris în cuvinte, care îţi spune: eu pot fi ceea ce cauţi tu, eu pot fi un as, eu am personalitate.
Armonia generală a păsării nu este altceva decât senzaţia de tot unitar armonios, bine proporţionat pe care ţi-o produce un porumbel atunci când îl iei în mână. Dacă luăm în mână şi observăm că aproape fără efort pasărea ne alunecă dintre degete, că are corpul, să spunem, de forma unei picături de apă aflată în cădere liberă, atunci nu putem să nu recunoaştem o calitate a unui porumbel ce poate face performanţă. Această armonie este dată de o proporţionare adecvată a tuturor părţilor corpului şi de forma aerodinamică a acestuia."
Mai multe aici:
www.porumbei-fond.ro/20110413122/noutati-de-la-noi/coul-sau-mana.html

Iarasi cateva sfaturi referitoare la forma porumbeilor, de la maestrul Ad:
"1. Porumbeii în forma au pudra pe pene;

2. Sunt nerabdatori sa faca baie, desi acest lucru depinde si de starea vremii;

3. Dimineata, dejectiile nu trebuie sa fie imprastiate prin toata boxa;

4. Porumbeii par mai mici iar ochii le stralucesc;

5. Talpa piciorului este curata (foarte important!), pe inele nu trebuie sa fie nici urma de gainat;

6. Porumbeii in forma nu stau intr-un picior;

7. Si, cum am spus, modul in care se antreneaza e un bun indiciu."

Sursa:

www.schaerlaeckens.com/


Sfaturile dlui. Bebe Chicheanu referitor la consangvinizare:
"Vreau sa va spun ca am zburat cu succes si pui obtinuti din doi frati. Dar asta s-a intamplat din greseala. De regula mergem pana la nivelul de unchi cu nepoata sau veri intre ei. Din experienta mea columbofila adunata pana acum pot sa pun ramasag ca daca iei un porumbel dintr-o linie de valoare dar super-consangvinizata si il imperechezi cu o femela provenind tot dintr-o linie deosebita si tot super-consangvinizata, produsii lor vor ajunge campioni. Si cand spun asta am in minte porumbeii din liniile Janssen si Van Loon. Cand porumbeii din aceste doua linii s-au intalnit l-au dat pe Eijerkamp."
Continuarea interviului aici:
www.rrp.ro/read.php?cat=crescatorii&item=203


Motivatia zburatorilor folosita de dl. Muntean Vasile - Sibiu:
"Metoda pe care o folosesc de ani pentru motivatia lor este legata de ora fixa la care porumbeii sunt obisnuiti sa iasa afara si sa se antreneze (dimineata si seara).
Porumbelul se obisnuieste si stie ca trebuie sa zboare o ora si fara hrana, fara apa, intra imediat in crescatorie la locul lui. Porumbeii mei au doua locuri: in aer si in crescatorie.
Rar se intampla sa stea pe crescatorie si cand fac asta ii cert, nu ii fluier.
Nu am folosit niciodata metoda geloziei la vaduvi si am considerat ca alte metode sunt mai eficiente. Intotdeauna inainte de zbor le arat femelele, la maratonisti si fondisti chiar mai mult timp, eventual cu o zi inainte de imbarcarea in cosul de transport."
Interviul integral aici:
www.rrp.ro/read.php?cat=crescatorii&item=226

Pentru a intelege mai bine pedigree-le straine, mai jos gasiti cateva traduceri facute de Ad:
Schaerlaeckens:
Stamkoppel, Basiskoppel, Stampaar - Cuplul (perechea) de baza
Stamdoffer/vader - Masculul de baza
Stamdoffer/moeder - Femela de baza
Nazaten - Descendenti
Voorouders - Ascendenti
Duivin - Femela
Doffer - Mascul
Stamkaart - Pedigree
Vroeg jong - Pui timpuriu
Zomer jong - Pui de vara
Laat jong - Pui tardiv
Inteelt - Consangvinizare
Kruisen - Incrucisare
Sursa:
www.schaerlaeckens.com/

Metoda de imperechere a dlui. Iulian Toma:
"Abia dupa ce-i consangvinizez ii incrucisez. Prefer sa-i consangvinizez fiindca cei mai mari columbofili si-au consangvinizat porumbeii...
Cel mai tare a fost Paul Gilmont care dintr-un mascul, 'Le BLEU', de la Andre Vanbruaene si o femela 'La Luque' de la A Gorin, a format o crescatorie imbatabila in anii '70. In 1978 a devenit campionul Europei.
Oare ei nu aveau bani sa cumpere?
Oare de ce campionii care provin din incrucisari succesive nu reproduc nimic niciodata? Ganditi-va la aceste doua intrebari si cand o sa aveti raspunsul o sa aveti o crescatorie buna, cu rezultate pe masura si nu o sa mai fiti nevoiti sa cumparati mereu porumbei.
Cea mai buna reproducatoare a mea, RO-621-2001, este rezultatul imperecherii mama-fiu (am doua fiice in expozitie) iar RO-497900-2006 este fiica din 621 + tatal. Din RO-900-2006 am femela RO-43364-2007, cu 36 clasari in 4 ani si doua prezente consecutive la categoria Viteza in expozitia UCPR, iar sora de cuib RO-43365-2007 are 10 clasari din 11 angajari la fond in doi ani (2009-2010)."
Continuarea interviului aici:
www.rrp.ro/read.php?cat=crescatorii&item=399


Cateva sfaturi oferite de Fam. Freialdenhofen:
Crescatoria:
"Într-o crescătorie proastă, porumbeii nu-și vor atinge forma de vârf. Într-o crescătorie bună poți observa tot timpul pânze de păianjeni în partea superioară a acoperișului.
Dacă ai probleme multe cu sănătatea porumbeilor, e foarte probabil să ai o crescătorie care nu este bună."

Metoda de zbor:
"Prin metoda văduviei nu mai e nevoie să așteptăm ca o pereche să depună ouă sau ca acele ouă să eclozeze pentru a putea juca acei porumbei. La văduvie poți angaja porumbeii la concursuri de mai multe ori pe an."

Antrenament pui:
"Eu cred că distanțele nu sunt atât de importante, dar cred că este mai bine să jucăm puii la 6 concursuri sub 205 km, decât să-i trimitem, ca ex., la 1 x 100 km, 1 x 200 km, 1 x 300 km, 1 x 400 km."
Alte detalii aici:
www.columbofil.net/stiri/?p=1425

Despre simtul orientarii cu dl. Dr. Mircea Bilius:
"Orientarea porumbelului este supusa la cateva elemente: invatare, memorare, orientarea dupa Soare, simtul endogen, intuitia spatiului, intuitia timpului, analiza relativa a proceselor psihice desfasurata la nivelul primului sistem de semnalizare, pe care le completez cu rolul simtului acustico-vestibular, integritatea formatiei reticulate, o retea de fibre nervoase infiltrate printre structurile cerebrale, talamus, hipotalamus, pana la nivelul bulbului si de aici la maduva dorsala, finetea analizatorului optic, labirintic si multe alte elemente stiute sau multe inca necunoscute. Revin si accentuez pe memoria fantastica a porumbelului. Aici pot sa va dau un exemplu foarte elocvent: am un porumbel in crescatorie care s-a intors acasa dupa 4 ani si la intoarcere a zburat direct in boxa lui veche. Porumbelul memoreaza perfect detaliile de relief, fara sa fabulez afirm ca
porumbelul in timpul periplului sau aerian gandeste. Insa acest proces nu se realizeaza pe plan mental ca la om. Creierul porumbelului este de numai cateva centigrame, dar emisferele cerebrale sunt bine dezvoltate. Experimentele de laborator efectuate pe porumbei demonstreaza ca reflexele conditionate se elaboreaza cu participarea scoartei cerebrale si ele ajung la un grad ridicat de complexitate. Reflectarea realitatii la porumbel are loc numai la nivelul primului sistem de semnalizare, adica o reactie la semnale directe, insusiri optice, acustice ale mediului inconjurator."
Probabil dupa ce cititi cele de mai sus o sa priviti cu alti ochi porumbelul.
Continuarea interviului aici:
www.rrp.ro/read.php?cat=crescatorii&item=325


Parerea dlui. Ionut Burca despre sportul columbofil:
"Gandeste-te ca e o competitie, unii vor sa induca in eroare, adica MINT si ascund adevarul, pentru ca nu este de folos ca toti sa stie sa concureze!!!
Deci atentie, si de la cine inveti si cine iti da lectii. Invata de la crescatorii cu rezultate, dar in acelasi timp, asigurate ca ei sunt oameni, care iubesc adevarul, si respecta porunca lui Dumnezeu cu privire la Iubirea aproapelui.”
Alte raspunsuri aici:
porumbel.net/7-zile-cu-burca-s-ionut/

Sfaturi oferite de Jaak Nouwen referitor la ingrijirea zilnica si antrenamentelor:
"In luna martie, eu maresc cadenta ingrijirilor zilnice. Dedic mai mult timp observatiiloor zborului porumbeilor, caci dupa parerea mea, zborul este barometrul starii porumbeilor."
Continuarea interviului aici:
toppigeon.net/2011/03/sfaturi-columbofile-de-la-jaak-nowen/

Cateva idei despre modul de lucru folosit de tandemul Nedelea Florin si Virgil:
"Primul si cel mai important lucru este sa iubesti cu adevarat aceste pasari. Dupa ce am creat si am avut un lot valoros din punct de vedere al performantelor, am incercat sa le cream porumbeilor conditii cat mai bune de viata si de intretinere.
Porumbelul de sport trebuie sa-si iubeasca locul in care s-a nascut, a crescut si s-a format ca matur, sa-si doreasca totdeauna cu ardoare sa revina la casa lui.
Astea sunt lucruri pe care un crescator trebuie sa le aiba tot timpul in vedere daca vrea sa realizeze lucruri frumoase in acest sport.
Un porumbel crescut intr-un mediu ostil, aglomerat, stresat tot timpul pentru a-si apara teritoriul, neglijat din punct de vedere al ingrijirii si al hranirii nu va putea niciodata sa faca performanta indiferent din ce rasa si linie vestita face parte. Acesta este punctul meu de vedere. Intotdeauna am incercat sa intru in pielea porumbelului, sa gandesc ca un porumbel, sa pun in balanta ce mi-ar place si ce nu la mine acasa.
Am incercat tot timpul sa transpun aceste lucruri la noi in crescatorie, printr-o observare atenta a porumbeilor si a comportamentului lor."Continuarea aici:
porumbel.net/7-zile-cu-tandemul-nedelea-florin-virgil/

Sfaturi oferite de fratii Janssen referitor la zborul femelelor:
"Cea mai buna pozitie de cuib pentru femele este atunci cand puiul are intre 8 si 10 zile."
Acestea sunt in cea mai buna forma "cand isi parasesc rar cuibul, cand isi apara cuibul la aparitia crescatorului, cand in timpul hranirii mananca doar cateva graunte si apoi se grabesc sa se intoarca pe cuib si cand au cmportamente pe care nu le manifesta in mod obisnuit"
Deasemenea de retinut faptul ca "in timpul perioadelor calde nu este indicat sa se zboare femelele care au pui mai mici de 6 zile. Cu cat femelele se afla mai mult timp in cosul de zbor, cu atat sansele de a se obtine un rezultat bun sunt mai mici."

Cateva sfaturi, din multitudinea oferita de-a lungul vietii de catre dl. colonel Georgica Popescu:
"Cheia succesului in columbofilie consta intr-o sanatate perfecta a porumbeilor ce ii angajam la antrenamente si concursuri."
Aviz celor care introduc pasari bolnave in concursuri cu singurul scop de a scapa de ele.

"Naparlirea este fenomenul care ne reda intotdeauna constatarea fidela daca porumbelul a fost sau mai este bolnav."
Stim cu totii ca aripa, remigele primare in special, sunt oglinda porumbelului.

"Sunt foarte rari columbofilii care au darul de a stabili selectia porumbeilor voiajori. Ei se pot numara pe degete. Il putem aminti, ca exemplu de neuitat, pe celebrul Piet de Weerd, cunoscut la vremea respectiva ca cel mai valoros trior, selectioner de reputatie mondiala, fiind invitat pentru trierea porumbeilor in tari precum SUA, Africa de Sud sau Extremul Orient.

Mana sa “de aur” a selectionat porumbei care au reprodus asi de mare anvergura, fiind cel mai bun specialist in lume in selectie si imperecheri. El l-a ajutat pe Jan Aarden sa isi cladeasca celebra sa rasa, de mare fond, fiind “arhitectul” rasei Aarden, a celor de Fabry, cu celebra `Heroine` sau pe renumitul `Piet`, un Meulemans transferat la Raymund Hermes, din Germania, si care ulterior a ajuns stalpul de sustinere a unui mare lot de campioni. Exemplele sunt numeroase. De retinut ca si in Romania avem triori de porumbei foarte buni, dar nu s-au inregistrat de la ei performante ca a celui mentionat mai sus. Astfel de specialisti se nasc rar, precum si porumbeii campioni. La noi in tara cel mai bun si fidel trior de porumbei ramane tot “Domnul Cos”. Acesta este folosit cu succes in toate tarile care practica in prezent sportul columbofil cu porumbeii calatori."

Sfaturi oferite de dl. profesor Vasiliu Mihai din Botosani:Porumbeii de reproductie:
"Porumbei cu origine foarte buna, cu ascendenti zburati puternic 2-3 generatii la maraton si care sa dea descendenti la zbor"

Un alt sfat referitor la zborurile cu puii:
"Sa tineti foarte mult la puii care vin a doua zi, aia sunt viitorii pui care vor deveni fondistii si maratonistii de maine."

Dl. Mihai Vasiliu zboara porumbeii la natural: "Asa ma pricep, asa-i zbor. Ei vin dupa cum ma pricep eu."

Antrenamente:
- yearlingii fac doua antranemante cu masina de la 350km apoi sunt zburati la fond.
- maturii (de peste 2 ani) se impart in doua echipe si fac un antrenament de la 350, al doilea de la 550km, apoi urmeaza zborurile de maraton
Intre etape maturii fac obligatoriu doua antrenamente de la 50km, yearlingii doar unul.

Hrana in timpul concursurilor:
"In apa primesc in ziua sosirii glucoza cu vitamine si mancare depurativa. A doua zi tot mancare depurativa si in apa Recuplyt. Folosesc BS, tot timpul tratez macar o zi sau doua dupa fiecare drum contra tricomonozei. Deci, doua zile depurativ dupa aceea intru in mancare de zbor. Doua zile pe saptamana drojdie de bere, iar in apa Naturaline - ceaiul de plante de la Natural."

Aducerea in forma: "Cu zece zile inainte de prima etapa de maraton, in mancare porumbeii primesc zilnic drojdie de bere si Naturaline in apa. Cu o zi inainte de angajare le dau Orni, bun pentru caile respiratorii, in ziua angajarii le dau, ca sa le mai tai setea, Bergasol.
Asta-i toata filozofia in crescatoria Vasiliu."

Intregul interviu aici:
www.youtube.com/watch?v=J8F7zAp-1sY&feature=related

Cat valoreaza pasarile de prasila? Iata ce spune Alfonz Anker in legatura cu acest lucru:

"Viata si experienta in cresterea pasarilor, m-au convins ca valoarea unei pasari de reproductie poate fi recunoscuta dupa valoarea urmasilor pe care ii produce si nu dupa valoarea pe care au avut-o stramosii. Daca la urmasii unei pasari cu origine foarte buna nu apar caractere cu o valoare peste o anumita limita, atunci, comparativ cu urmasii unei pasari fara stramosi deosebiti, dar cu calitati exceptionale, fara nici o retinere elimin pasarea anterioara si caut sa vad, la ultima pasare, care au fost cauzele care au determinat acest lucru."

Asadar, degeaba pedigreele arata stramosi exceptionali in generatia a 5-a, daca parintii si bunicii nu au nicio valoare sportiva. Este in zadar sa asteptam obtinerea valorii generatiei a 5-a de la descendenti din porumbei fara valoare.

Multi spun: aceasta pasare are origini Jan Aarden sau Vanbruaene sau Janssen, etc. Ceea ce nu spun este faptul ca acele origini sunt atat de indepartate incat se amagesc singuri asteptand urmasi de exceptie.


Sfaturi achizitionare porumbei si realizare antrenamente oferite de dl. Deer Adalbert pe site-ul dansului:
www.deerbela.ro/
"Cei care trebuie să se piardă, se şi pierd."
Conform spuselor dlui. Adalbert trebuie achizitionata cate o pereche de pui din porumbeii de zbor, campioni, de la 15-20 de crescatori renumiti.
Invatati apoi puii sa zboare in jurul crescatoriei timp de 2-3 luni.
"Bravo aveti 40 de pui zburatori! Acum urmeaza surpriza! Procedati ca si cum ati vrea sa va scapati de ei, de toti, si anume introduceti in cosul sau ladita, toti porumbeii indiferent de nationalitate: belgian, olandez, roman, ungur, polonez, etc; indiferent de culoare: albastru, solzat, baltat, etc.; indiferent de sex: mascul sau femela, indiferent de rasa: Jan Aarden Stichelbaut, Janssen, etc. si intoduceti la zborori 15, 30, 60, 100, 150, 200, 300, 400 Km."
Ideea este ca doar 2% din acesti pui sunt excelenti, 10% buni si 10% satisfacatori. In rest nimic."In anul urmator din porumbeii ramasi formati cupluri de reproductie si opriti de la fiecare cuplu un singur pui, in timp ce parintii intoduceti in cursa. Nu faceti greseala introducand la cursa ambii parinti!"Doar porumbeii care obtin rezultate foarte bune timp de 2 ani merita sa fie introdusi la reproductie.

Inca doua sfaturi referitoare la formarea perechilor:
"Cel mai scurt drum spre succes: Cel mai bun x Cel mai bun!""Daca aveti un mascul sau femela excelenta imperechiati cu mama respectiv cu tata. Atentie produsul lor nu-l mai zburati, acesta din urma imperechiati, cu cei mai buni zburatori in vederea obtinerii noiilor porumbei de concurs.
Din incrucisare s-au nascut cei mai buni zburatori din lume."

"10 Greseli ale non-campionilor" de Ad Schaerlaeckens
Greseala 1
"Cuvintele nu pot arata indeajuns faptul ca este o mare greseala sa tii cont prea mult de nume, rase si pedigree. Acest lucru a dus deja la prea multe dezamagiri."
Ceea ce conteaza este intotdeauna calitatea pasarii. Ideal ar fi sa putem proba fiecare pasare inainte de a o introduce in compartimentul de reproductie.

Greseala 2
"Non-campionii iau masuri la timpul nepotrivit. Ei incearca un refugiu in medicamente prea devreme sau prea tarziu."
Tratand bolile care nu exista se slabeste vitalitatea porumbelului. Nu trebuie nici sa trecem in cealalta extrema incat sa nu tratam porumbeii deloc.
Campionii au un al saselea simt pe care non-campionii nu il poseda.

Greseala 3
"Non-campionii nu au incredere. Ei isi schimba metodele iarasi si iarasi. Exista cateva sisteme bune, insa exista si mai multe care nu sunt bune. Cel mai rau este sa schimbi din nou si iarasi din nou."
Schimband metodele de lucru inducem un anumit stres porumbeilor. In perioada concursurilor acest stres se poate suprapune peste stresul competitiei ducand la pierderea porumbelului.

Greseala 4
"In special in ceea ce priveste concursurile cu tinerii este important sa fie o buna legatura intre crescator si porumbei... Campionii se joaca cu porumbeii lor in timp ce porumbeii non-campionilor se joaca cu crescatorul."
Educarea porumbeilor trebuie facuta imediat dupa intarcare. S-au scris multe articole despre acest subiect. Probabil o sa fie unul din viitoarele topic-uri propuse pe blog.

Greseala 5
"Non-campionii vor sa gaseasca cele mai bune produse pentru a-si trata porumbeii impotriva bolilor. Campionii incearca sa isi previna porumbeii sa se imbolnaveasca."
Important este sa prevenim boala folosind produse naturale.

Greseala 6
"In special in sezonul concursurilor cu puii este gresit sa se hraneasca 'prea greu'. Asta inseamna prea multe proteine, prea multa mazare de exemplu.Mazarea este buna pentru puii care sunt inca in cuib pentru ca ei trebuie sa se maturizeze, pentru puii care participa la concursuri mazarea este otrava."
Aceasta idee este prezentata si de dl. Deer Adalbert pe site-ul dansului. Oare de ce mancarea de concurs gata preparata (la sac) are atat de multa mazare?

Greseala 7
"Multi non-campioni sunt naivi. Atunci cand imperecheaza porumbeii ei nu realizeaza cat de important este norocul. Ei cred ca daca imperecheaza un super mascul cu o super femela sau cu sora ei atunci ei vor reproduce in mod automat super porumbei. Insa nu este asa de simplu."
Genetica este inca o materie nu indeajuns studiata. De multe ori se pot obtine campioni din pasari mediocre si invers, putem obtine multe pasari proaste din super campioni.

Greseala 8
"Non-campionilor li s-au spalat creierele de catre presa si de catre propaganda 'agentilor de iluzii'. Campionii sunt mult mai realisti."
Ca in orice sport exista si o parte comerciala. Unii se lasa prea usor pacaliti de reclame sclipitoare si site-uri frumos colorate.

Greseala 9
"In compartimentul de reproductie al non-campionilor veti gasi reproducatori care au cativa ani buni si care niciodata nu au dat pui buni. Ma intreb ce cauta oare asemenea porumbei acolo."
Asta se pare ca este o consecinta a greselii 8. Cu cat dam mai multi bani pe o pasare, cu atat o vom elimina mai tarziu din voliera. Sperand sa gasim combinatia perfecta pentru ea, cand probabil cel mai bine i-ar sta ca parte din meniu (pentru cei ce pot manca porumbeii!!)

Greseala 10
"Porumbeii de curse moderni au capatat o talie mai mica. Unii cred ca porumbeii mari sunt mai puternici. Ei se inseala. Se intampla adesea ca acesti porumbei mici sa fie cei care se descurca mai bine in cele mai grele conditii meteo si la cele mai mari distante."
Confuzia intre muschi si grasime mai ales atunci cand vorbim despre pui.

In continuare cele "10 Reguli de care trebuie sa ne amintim" ale lui Ad Schaerlaeckens

Regula 1

"Ceea ce conteaza cel mai mult pentru a avea succes este sa ai porumbei buni."

Nu trebuie sa cautam secrete sau retete magice in crescatoriile campionilor. Porumbeii sunt atu-ul lor!




Regula 2

"Porumbeii buni nu sunt monopolul celor care sunt deja faimosi, din contra."

Multi crescatori au devenit campioni cu porumbei achizitionati de la necunoscuti. Pe de alta parte chiar si super porumbeii reproduc mai multi pui prosti decat buni.




Regula 3

"Uitati despre toate acele teorii legate de ochi. Daca vrei sa cumperi porumbei buni nu te uita in ochii porumbelului ci uita-te in cei ai crescatorului.”

Ce vrea sa spuna Ad este ca cel mai important atunci cand achizitionati pasari este corectitudinea crescatorului. Uneori, chiar daca crescatorul este de buna credinta, porumbeii nu se ridica la valoarea parintilor lor. Inseamna oare ca am fost inselati? Nu intotdeauna - cititi regula 2 de mai sus.




Regula 4

"Debarasati-va de porumbeii care au probleme sa isi mentina sanatatea 365 zile pe an."

Atunci cand porumbeii traiesc intr-un mediu proprice si boala apare doar la anumite exemplare, e indicat sa eliminati aceste exemplare. Sanatatea este unul din criteriile de baza in acest sport. Porumbeii mai putin rezistenti la boli nu vor excela nici ca zburatori, nici ca reproducatori.




Regula 5

"Campionii stiu deasemenea cum sa aduca porumbeii buni intr-o buna forma, lucru absolut necesar pentru performanta, pentru ca asa cum am mai zis nu este indeajuns doar sa ai porumbei buni... Medicamentele sunt facute pentru a trata oamenii si animalele care sunt bolnave."

Nu folositi medicamentele pentru a face din porumbei mediocri, campioni.

Sunt multi veterinari fara rezultate.




Regula 6

"Este important pedigree-ul insa… nu mai mult de atat."

Feriti-va de cei care scriu pedigree-ul doar pentru a castiga mai multi bani.

"Daca pedigree-le s-ar scrie imediat dupa ce puii ar fi dati la intarcat, deci inainte ca ei sa castige vreun concurs, multe din ele ar fi diferite decat ceea ce sunt acum."




Regula 7

Campionii niciodata nu antreneaza sau participa la concurs cu porumbeii care nu se antreneaza (zboara in jurul crescatoriei) in mod spontan, insa aici este o diferenta intre antrenament si antrenament."

Porumbeii nu trebuie fortati sa zboare. La ora antrenemantului ei trebuie sa plece imediat si sa zboare la disparitie.

"Atunci cand fortezi porumbeii care nu sunt sanatosi sa se antreneze s-ar putea s-ar putea sa le inrautatesti conditia care deja era una slaba."




Regula 8

"In ceea ce priveste porumbeii buni, nu propaganda este cea care conteaza ci rezultatele. Insa in ceea ce priveste rezultatele este bine sa se tina seama de doua lucruri:

a.Cati porumbei a angajat crescatorul la concurs?

b. Este foarte important cat de puternica este competitia."

Regula 9

"Nimeni nu poate vedea la sigur daca un porumbel este bun."

Asa cum spunea Ad intr-un alt articol - "Mysteries" - cu cat te implici mai mult in sportul columbofil, cu atat mai multe intrebari si mai putine raspunsuri o sa ai.




Regula 10

"Din nefericire asa numita 'boala a porumbeilor tineri' (Adeno/Coli) a devenit o problema mondiala.

Tinerii devin mult mai vulnerabili daca li se schimba amestecul in timpul saptamanii, lucru pe care il fac asa de multi crescatori."

Se pare ca unul dintre motivele acestei boli este schimbarea alimentatiei puilor.




Mai jos gasiti cateva exemple de motivari facute in ziua imbarcarii si, deasemenea, indicii pentru intrarea in forma a porumbelului, autor dl. Gruescu Sava – interviu acordat pe site-ul Romanian Racing Pigeon:

Motivari in ziua imbarcarii:

“1. Las masculii in `dormitor` cu cuibul, inchisi, si femelele libere in voliera timp de 30 minute; dupa aceea introduc femela la vaduv, pe rand, cate o pereche si in momentul in care masculul cheama si femela e langa el in cuib pot pune masculul in cos.
2 . Las vaduvii liberi in voliera cu femelele, iar in momentul in care ei vor intra in `dormitor` pot pune masculul in cos.

3. Aduc femelele intr-un cos (cu partea de sus din grilaj) pentru ca vaduvii sa le poata vedea si las cosul pe podea in mijlocul compartimentului timp de 15 minunte (vaduvii sunt inchisi in boxe). Dupa 15 minute las femelele libere, toate in acelasi timp, si vaduvii vor innebuni. La fel ca mai sus, dar introduc cate o femela pe rand la vaduvul respectiv si cand sunt impreuna in cuib pun masculul in cos.

4. Las cosul cu femele in mijlocul compartimentului, las vaduvii liberi in voliera (ei vor sta pe cos si vor incerca sa intre la vaduve). Peste 10-15 minute inchid vaduvii singuri in `dormitoare` pentru 5minute, dupa care ii pun in cos.

6. Las femela in boxa cu vaduvul inchis in `dormitor`, dupa 5 minute iau vaduvul, il pun in cos si-l duc la 5...10 km. Inchid vaduva in `dormitor`, sa astepte intoacerea masculului, las masculul la femela la intoarcere, dupa care il pun in cos pentru concurs.
7 - Inchid vaduvul in `dormitor`, in cealalta jumatate a boxei pun o oglinda, in asa fel sa se poata vedea in ea. El va crede ca este un alt mascul care incearca sa-i ocupe boxa; dupa 30 minute il pun in cos pentru concurs

Iau masculul din boxa numai in momentul in care femela este peste el in cuib, il ciuguleste pe git sau pe cap, el inchide ochii si bate usor si ritmat din aripa!!! “




Verificarea conditiei fizice:

“In momentul cand pun masculii in cos, ii examinez rapid. Deschid aripa si ma uit la pene. Dau atentie penelor de la cotul aripii, sunt foarte importante. Urmatorul pas este sa intorc porumbelul si verific pieptul; pielea de-a lungul sternului trebuie sa fie rosie spre roz. Daca este prea inchisa la culoare inseamna ca este hranit cu prea multe proteine, daca e uscata, ca si cand ar avea `matreata` nu este in forma si are o problema legata de alimentatie. In cazul acesta adaug mai multe depurative in amestecul de hrana.
Dupa aceea ma uit dupa `punctele de forma`,care daca sunt prezente, ar trebui sa fie in mijlocul pieptului, imediat sub piele, mici puncte rosii. Privindu-le pentru cateva secunde le pot vedea pulsand odata cu bataile inimii. Daca e asa este un semn bun.

Cel mai bun semn dintre toate il voi gasi la penele cozii, mai precis la fulgii care acopera tartita. Daca fulgii laterali care acopera tartita se incretesc si se ridica incercand sa treaca peste marginile laterale ale cozii (la baza cozii) este un semn ca pasarea respectiva e in superforma. Aceasta se va gasi numai la pasarile intretinute in mod exemplar."



Tipul de porumbel de distante lungi
Rebusul Zburatorilor de Anker Alfonz




"As prezenta doua tipuri distincte. Unul este tipul NON-STOP, adica acela care in ziua lansarii este capabil sa zboare 700-750 km. Celalalt tip este asa numitul GROSSE-FOND, adica fond maraton.

Ce diferenta exista intre aceste doua tipuri? Este o diferenta mare.




In prima categorie sa ne imaginam tipul de porumbel de la distante medii cu aceasi putere de lupta, dar mai elastic, cu o calitate a musculaturii ce ii permite o rezistenta mai mare. Cu un caracter mai putin exploziv, mai calm si fara nici un balast. In tipul descris se incadreaza pasarile Huyskens-Van Riel, Vanbruaene , Symons, Cattrijsse, De Clippel.




Celalalt tip, maratonist, sunt pasarile concursurilor de 900-1200 km. La aceste concursuri tipul descris anterior se distruge, moare pe ultimii km, epuizandu-se in zbor.

Aici sunt necesari porumbeii mai lenti, calmi, linistiti, sa zicem apartinand modelului porumbeilor

Horvath sau Bricoux. Aceste pasari, cu un corp dezvoltat, calmi, lasa kilometrii sub aripile lor,

noaptea se odihnesc, iar dimineata continua cursa. Acestia sunt de obicei porumbei tardivi si numai la varsta de 3 ani ajung la maturitate deplina. Porumbeii maratonisti i-as denumi ,,vulturi”, pe cand pe celalalt tip, care zboara fonduri de o zi, i-as denumi ,,soimi”.




Am observat ca cei mai buni porumbei de fond nu au pieptul mai frumos, nu se aleg dintre cei cu

coada ingusta si scurta, ci dintre cei cu pieptul ingust, usori, la prima privire par destul de uscati, cu

musculatura putina si cu o coada lunga. Pieptul lat, oasese dure, penajul prea dens si bogat nu le sunt caracteristice acestora. Acestea sunt balast.




Performantele porumbeilor ,,non stop” ar trebui sa le consideram mai valoroase decat pe cele ale

maratonistilor. Aceasta se explica prin faptul ca o astfel de pasare ,,non stop” zboara 13-15 ore in

continuare fara sa se odihneasca, este capabila ,,sa dea totul din ea”, folosind energia si toate rezervele pentru castigarea unui concurs. In contrast cu acestia , maratonistii sunt mai lenti, cu o suprafata mare a aripilor cu care isi asigura un tempo linistit. Noaptea se odihnesc, iar dimineata continua din nou intr-o conditie fizica mai buna."


Aveti un mascul foarte bun pe care doriti sa-l imperecheati cu cat mai multe femele intr-un timp cat mai scurt? Iata solutia oferita de dl. Deer Adalbert pe site-ul personal:
"Cum se obtin in termen de o luna 40 de pui de la acelasi mascul, "Armasarul" nostru?"Prima etapa - izolarea masculului.
"In primul rand "Armasarul" va fi separat intr-un loc spatios, singur, izolat de ceilalti porumbei, unde sa se simta formidabil, cu mancare buna peste care se toarna ulei din germeni de grau."Urmeaza apoi hranirea speciala a masculului folosind uleiul din germeni de grau:
"Acesta este in mod natural bogat in vitaminele A, D si E, contine vitaminele B1, B2, B3, B6, F, acizi grasi esentiali, proteine si minerale. Contine un nivel ridicat de vitamina E de care El are mare nevoie! Produsul se poate procura de la magazinele Plafar. In comparatie cu porumbul care are 2510 Cal/Kg, uleiul din germenii de grau are o energie de 5960 Cal/Kg."Al treilea pas il reprezinta formarea cuplurilor.
"Punem in pereche 20 de femele cu 20 de masculi. Am spus punem in pereche NU la imperecheat! Cum? In asa fel incat sa NU poata sa se imperecheze".Pentru aceasta dimensiunea boxei trebuie coborata la cca. 20-22 cm, se poate folosi un placaj, carton, etc. In acest fel masculii surogat nu vor putea calca femelele.
Al patrulea pas il reprezinta cuplarea femelelor cu "Armasarul".
"Coboram la "Armasar" zilnic 4, 5, 6 femele consecutiv pentru imperechere, dupa care femelele se pun la locul lor langa masculul impotent!"Ultima etapa este una foarte importanta. ATENTIE: Masculii surogat nu vor trebui sa calce femelele in aceasta perioada.
"Dupa ce femelele depun oua, se scoate placajul, cartonul, etc si se incepe clocitul oualelor de catre perechea fericita. Simplu si Bun!"Bafta!

Sfaturi pentru incepatori oferite de dl. Dorin Voinea pe site-ul Porumbel net in rubrica "7 zile cu Dorin Voinea":
"1. In primul rand cititi bine regulamentul… Regulamentul inseamna „regula de joc” a sportului columbofil. Nici un joc nu poate fi jucat fara a-i cunoaste regulile. Cunoscind cit de cit regulamentul, (cel putin partea cu categoriile, distantele, normele, etc) iti poti face o oarecare strategie privind modul cum vei juca o etapa sau alta, si in afara de asta, te va ajuta sa indragesti sportul in sine, si sa continui, chiar si atunci cind rezultatele sunt sub asteptari.
2. Nu va aglomerati inutil cotetele, mai ales atunci cind nu dispunei de resurse. Cu porumbei mediocrii carora nu le lipseste nimic, veti face mai mult decit cu superporumbei tinuti in conditii mediocre. Fixati-va dinainte, cite resurse (timp si bani) sunteti dispusi sa alocati in fiecare an, iar in functie de aceasta fixati-va numarul maxim de porumbei cu care veti concura... Dar atentie! Acestora nu trebuie sa le lipseasca nimic!
3. Incepatorii primesc de multe ori cadouri….nu trebuie sa introduceti in cotet orice cadou. Cadoul nu e gratis, de multe ori va costa . Va costa boxa pt. el, hrana, tratamentele, antrenamentele, cipul de la picior, taxa de zbor… si toate astea in multe cazuri, doar ca sa aflati ca s-a pierdut la nu stiu ce etapa, sau mai rau, sa constatati ca a terminat sezonul in pasi de melc, si plin de sperante, ii veti mai da o sansa si anul viitor (alti bani alta distractie).
4. Este cel mai ieftin sa plecati la drum cu pasari de calitate. Daca faceti un calcul pe un numar de ani… costuri/rezultate, imi veti da dreptate. Poate pare ciudat, dar o pasare de calitate este mai inzestrata in mod natural. Parca stie ce vrei de la ea, isi ia mai usor boxa si perechea, invata mai repede intrarea, iesirea, zborul grupat, nu se aseaza in zone invecinate, raspunde mai repede unui program, intra mai repede in forma… parca inveti tu de la ea si ea de la tine…"



Programul din ultimele 3 zile inaintea concursurilor de fond maraton - conform sfaturilor dlui. Lucaci Ionut:

Ziua 3
- la ora 5-6 se face lumina in crescatorie prin ridicarea roletelor
- masa de dimineata - la inceput doar porumb, cel putin 2 feluri, amestecat cu 9oil + RO200. In momentul cand nu mai mananca porumb se administreaza alune pe saturate, apoi seminte mici (mancare de papagali). La sfarsit apa cu Mumm si Avipharm.
- dupa masa, in momentul cand porumbeii merg la boxe, se lasa roletele si pasarile stau la semiintuneric.
- masa de pranz - idem
- masa de seara - in jurul orei 22-23 - idem
Ziua 2
- incepe ca si ziua 3, masa de dimineata fiind administrata in acelasi mod.
- masa de pranz - se scoate porumbul in totalitate din meniu, se serveste mancare Sport impreuna cu 9oil + RO200. Urmeaza alunele si semintele mici. Se adauga Krauter.
- in jurul orei 20 se administreaza 2 pastile de Flug-Fit + picaturi in nas si ochi
- ora 21 - antrenament de noapte cu lansari individuale pe semiintuneric; porumbeii cei mai buni sunt lansati ultimii
- masa de seara - idem ca la pranz
Ziua 1
- programul incepe mai devreme ca de obicei
- masa de dimineata - doar alune si seminte mici, iar in caz de canicula se da si orez; mancarea e curata, apa doar cu Avipharm
- se da cu Bio-air-fresh spray in cusca si se face semiintuneric
- cu doua ore inainte de imbarcare, se face lumina, dupa hranirea puilor (in momentul cand porumbeii cauta apa) se da mancare, alune si seminte mici, fara nimic pe ea, dupa care apa curata.
- repaus 1 ora si 30 minute
- prinderea pentru imbarcare, lazile sunt sprayate cu Bio-air-fresh, se administreaza la fiecare porumbel 2 pastile de Flug-Fit, picaturi in nas si ochi.
Ziua sosiri
- porumbeii sunt asteptati cu ceai TEE si mancare depurativa, Avipharm, K=K pastile pentru recuperare
- masa de seara - mancare depurativa, seminte mici
ATENTIE: nu se foloseste mierea; atunci cand porumbeii vin rasfirati - concursuri de fond maraton - mierea de albine daca sta prea mult timp in apa nu mai are efectul scontat, dimpotriva.
A doua zi
- dimineata - antrenament de la distanta scurta pentru a scapa de febra musculara
"Daca ei se antreneaza mai putin inseamna ca eu am comis greseli mici sau mai mari.
De exemplu, a-i lasa sa le fie sete, a-i lasa prea grasi, a nu le asigura destul aer curat, a nu le oferii fiecaruia un loc de liniste, de repaus,etc. Acestea pot fi unele dintre greselile mele pe care le pot face intr-unul dintre cele 4 compartimente ale porumbarului meu, care numara fiecare 24 de vaduvi."



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.