30 poze   46739 vizite
Albume
Adapostul porumbeilorAdeno Coli PrevenireAlegerea reproducatorilorAlimentatia porumbelului voiajorAnomalii la naparlirea remigelorArticole utileBoala limbii albastreBoli si tratamente la porumbeiBolile porumbeilor si tratarea lorBolile respiratorii o problemaCaile succesuluiCalendar columbofilCalendarul de activitati columbofileCalitate vs cantitateCalitatea hraneiCeai de urzicaCele 10 reguli de baza ale reproductieiCerinteConcursuri pregetire si recuperareConsangvinizareaConstruirea consistentei la porumbeii dumneavoastraContactCosul sau manaCriterii de selectie a porumbeilor voiajoriCriteriile de selectie a porumbeilorCum sa reproduci porumbei buniDe vanzare porumbei cu norme au si cupeDepresia de consangvinizareDespre antrenamentele porumbeilor la inceput de sezon sportivDespre sanatateDisparitia unui cosmarEducatia puilorEfectul caldurii si imunitatii in timpul curselorExcremente moiFa-ti temele inainte de a cumpara porumbeiFormula sucesului in sportul columbofilGafaitul la porumbeii de concursGhid de medicatieGHID SI INFORMATIIGradinita columbofilieiHrana porumbeilorHranire si IntretinereHreanul remediul naturalImperechereaLegile columbofileMai multeMetoda de hranire castigatoareMetode de joc ale masculilorMierea de albina remediul naturalModalitate de inperechereMotivatia porumbeilorMuschiiNaparlireaOpservatii personaleOtetul de mere remediul naturalPELINUL LA PORUMBEIPorumbei in forma si metode de zborPorumbei pierdutiPorumbei voiajori si argila   Porumbei voiajori si catina   Porumbei voiajori si Ceapa      Porumbei voiajori si otetul de miere         Sfaturi trucuriPorumbei voiajori si varzaPregatirea porumbeilorPregatirea puilor inainte de antrenamentePregetire si recuperareProcesul de naparlireProgram de concursProgram de iarna profilactic curativPt porumbei voiajori de zborReactii adverse ale medicamentelorReguli de angajare a porumbeilor la fondReguli de care sa ne amintimRenedii NaturaleReproducere si imperecherea porumbeilorReproducereaReproducerea si imperecherea porumbeilorRetete pentru porumbeiRetete pt porumbeiRolul sarurilor minerale in alimentatia porumbeilorSanatatea ochiuluiSchema de tratament preventiv la porumbeii voiajoriSecretul campionilorSelectia porumbeilorSelectia porumbeilorpt echipa de concursSelectia puilorSfaturiSfaturi despre sanatatea porumbeilorSisteme de jocSite-uri pt columbofiliSpecialistii olandezi si belgieniStiati caSuplimente naturaleTratament pentru porumbei voiajoriTricomonoza si infectii respiratoriiVariolaVarza pentru porumbeiVentilatia in volieraVitalitateaVitalitatea porumbelului voiajorVoiajoriVoiajori 2016Voliera

membru din 14 noiembrie 2010

Efectul caldurii si imunitatii in timpul curselor

Porumbeii nu au glande sudoripare şi deci nu îsi pot regla temperatura corpului prin transpiratie. La pasari, aceasta se face prin evaporarea de racire din sacii de aer. Atunci cand pasarilor le este cald, ele încep sa gafaie. Acest lucru creste fluxul de aer din sacii de aer; în timpul acesta se intensifica procesul de evaporare care duce la racire. Umiditate astfel pierduta se reface prin hidratare. În acest mod sunt mentinute la nivel normal temperatura corpului şi hidratarea.

Ceea ce ştim este ca la 25° C, în cazul în care sunt lipsiti de apa, porumbei se deshidrateaza cu 5% în doar 24 de ore. Pentru a pune acest lucru în perspectiva, pasari care sunt 5% deshidratate devin liniştite, se zbarlesc şi vor bea imediat apa în cazul în care aceasta este furnizata. Cand sunt 10% deshidratate, aceste simptome devin mai exagerate. Cand sunt 15% deshidratate, exista o reducere substantiala a volumului de sange care circula, astfel încat diferite organe sunt insuficient vascularizate pentru a putea functiona în mod normal şi de asemenea exista interferente la nivelul de constiinta. Peste 15% deshidratare, încep sa apara decese.


De asemenea este important de stiut ca la 25° C deshidratarea nu se va produce în cazul în care pasarile sunt alimentate corespunzator cu apa. În timpul cursele efectuate în zilele cu peste 25° C, se poate presupune ca, în afara cazului în care pasarile beau apa de-a lungul drumului, ele vor ajunge la crescatorii lor suferind un anumit grad de deshidratare. La întoarcere daca este sanatoasa o pasare va bea apa imediat, în procesul de înlocuire a rezervelor de lichide pierdute si a un statut normal de hidratare se va restabili.


Problemele ca apar în diferite situatii:


Temperatura mare - temperaturile de peste 25° C necesita cantitati mai mari de lichide care sa poata fi evaporate din sacii de aer ai porumbeilor pentru mentinerea temperaturii normale a corpului; temperaturi de acest fel declanseaza un debut mai rapid al procesului de deshidratare cu exceptia cazului în care sunt consumate lichide.
Umiditati foarte mari sau foarte scazute - umiditatea scazuta are un efect similar asupra sacilor de aer ca si temperaturile ridicate. Umiditatea scazuta tinde sa usuce mai uşor sacii de aer, care duce la o pierdere de lichid mai rapida. În schimb, umiditatea ridicata scade racirea prin evaporare, care conduce la hipertermie (temperatura corpului ridicata).


Vant din fata - eforturile suplimentare implicate în zborul contra vantului duc la un nivel crescut de dioxid de carbon în sange, care creşte rata respiratorie. Acest lucru accentueaza pierderea de lichid din sacii de aer si, astfel predispune pasarile la deshidratare.


Cursele efectuate în zonele în care apa nu este disponibila la suprafata pentru pasarile concurente - hidratarea normala poate fi mentinuta destul de greu din cauza factorilor de temperatura si umiditate cu conditia ca pasarile sa aiba acces la apa. Lipsa apei de la suprafata înseamna ca pasarile nu au nici o modalitate de înlocuire a rezervelor de fluid pierdute în cazul în care sunt deshidratate.

Combinatia dintre vanturi calde, uscate, care sufla din fata pasarilor si lipsa accesului la apa este mortala pentru porumbei. Cu efort şi caldura, cantitati mari de fluide sunt pierdute din sistemul de racire prin evaporare, ceea ce duce la deshidratare. Pe masura ce rezervele de fluid sunt epuizate, evaporare din sacii de aer nu mai poate sa fie facuta. Aceasta înseamna ca porumbelul a pierdut singura metoda de a se racori şi apoi, pe plan secundar se instaleaza hipertermia. Cand nivelul de deshidratare se apropie de 15%, sistemele normale metabolice sunt perturbate şi apare un nivel scazut de conştientizare. În aceasta situatie pot sa apara pierderi semnificative.


Este de remarcat faptul ca, chiar şi în zilele reci temperatura într-o zona de cursa poate ajunge repede la 25°C si din cauza caldurii pe care porumbeii o genereaza (temperatura normala a corpului este de 41°C). Acest lucru înseamna ca pasarile, daca nu sunt alimentate cu apa de la începutul îmbarcarii pana la sosirea la un punct de cursa a doua zi dimineata, vor suferi deja un anumit grad de deshidratare. Importanta asigurarii ca pasarile au acces la apa ori de cate ori este posibil, astfel încat acestea sa fie complet hidratate la eliberare nu poate fi supraevaluata.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.