Ca si oamenii, porumbeii au nevoie sa fie bine hraniti pentru a creste in buna forma fizica. Hrana potrivita este vitala pentru ei pentru a mentine un nivel energetic optim pe parcursul intregii zile, cu atat mai mult daca sunt implicati frecvent in concursuri.
Dieta stricta
Porumbeii de concurs au o dieta stricta, care contine in principal graunte, grit si apa. Porumbeii salbatici mananca frimituri si resturi de mancare, dar acestia nu au nicio legatura cu porumbeii de curse. Daca doriti sa cresteti porumbei de curse de inalta calitate, atunci trebuie sa le oferiti hrana proaspata, curata si de cea mai buna calitate.
Grauntele care sunt murdare vor afecta treptat performanta porumbeilor in timpul concursurilor, deoarece toxinele prezente in aceste graunte vor cauza boli care vor conduce la performante proaste in timpul concursurilor.
Gritul este si acesta esential pentru dieta porumbelului de curse. Grauntele mixte sunt o sursa perfecta de energie si proteine, dar au continut scazut de vitamine si minerale care sunt necesare pentru cresterea unor porumbei de calibru. Griturile, pe de alta parte, ofera porumbeilor o cantitate suficienta de sare, calciu si minerale de care au nevoie.
Vitamine pentru extra energie
Porumbei de concurs pot supravietui numai cu graunte si grit, dar daca sunt utilizati in mod frecvent in concursuri, atunci este nevoie sa fie hraniti cu o mancare ce contine vitamine suplimentare. Fara vitamine, este posibil ca porumbelul de concurs sa nu fie capabil sa reziste presiunii concursurilor si competitiei.
Suplimentele de vitamine trebuie sa fie date alaturi de mancare si apa pentru a imbunatati nivelul de sanatate al porumbelului. Nu toate vitaminele, mineralele si micronutrientii sunt prezenti in graunte.
De aceea acestea trebuie administrate porumbeilor in alta forma. Unii crescatori dau spanac si grituri din scoici, dar acestea nu sunt suficiente pentru a atinge necesarul nutritional al porumbeilor de curse. Acum crescatorii adauga vitamine in apa o data sau de doua ori pe saptamana pentru extra energie.
Practici de hranire in timpul sezonului competitional
Hrana, si dozarea acesteia, este cel mai important lucru in timpul sezonului competitional. Cheia nu este numai oferirea hranei necesare, ci mai ales cum este administrata hrana pe parcursul unei zile.
In primul rand, este necesar ca porumbelul sa aiba un intestin sanatos. Daca exista boli intestinale, nutrientii care se gasesc in grauntele de calitate nu vor fi asimilati in intregime. Implicit nici energia si proteinele din acesti nutrienti nu vor fi asimilate in intregime de porumbel.
Trebuie preparat si un amestec sanatos de graunte. Folositi cel putin opt tipuri diferite de graunte pentru a obtine un bun echilibru de proteine. Acestea vor fi "combustibilul" care va conduce in final porumbelul catre succes.
Aveti grija totusi la hranirea excesiva a porumbeilor. Excesul de energie va fi stocat in corpul porumbelului ca si grasime, ingreunand porumbelul si incetinindu-i ritmul de zbor. Totodata, hranirea insuficienta inseamna ca oferiti porumbeilor hrana cu valori energetice scazute care vor conduce la consumarea rezervelor energetice din muschii porumbelului.
Pentru a evita hranirea excesiva sau insuficienta a porumbeilor, oferiti-le doar cantitatea de hrana pe care o pot manca in 10 minute. Daca lasa bucati din mancare, inseamna ca deja ii hraniti prea mult.
ALIMENTATIE PIETRIS SIAPA
Alimentatia
Ce fel de organism ati avea daca ati manca numai tort? Ar fi cu siguranta amuzant la inceput, dar cu timpul v-ati plictisi. Cu atat mai rau cu cat in curand ati avea un organism bolnav fara prea multa vigoare si energie.
Porumbeii mananca seminte. Ca si voi au nevoie de o dieta echilibrata. Daca manca doar un tip de seminte se vor simti slabiti si se vor imbolnavi. Cei mai multi dintre furnizorii de hrana pentru porumbei au deja amestecuri facute din cereale.
Daca magazinul vostru nu are amestec pentru porumbei puteti sa o comandati. Companii precum Purina vand mancare pentru porumbei si au distribuitori in sau langa multe orase. Daca nu gasiti de unde sa cumparati mancare pentru porumbei, puteti sa va faceti singuri un amestec echilibrat din porumb, grau, milo si pelete. Porumbeilor le mai plac legumele verzi. In timpul verii pot sa consume legume verzi afara, in timpul antrenamentului, dar iarna acestea nu sunt disponibile. Daca pasarile sunt tinute in porumbar in permanenta, nu vor avea acces la legume verzi. Puteti rezolva aceasta problema taind niste frunze de salata verde, spanac sau varza.
Daca puneti si putina sare legumele vor fi si mai gustoase. Depozitati mancarea intr-un loc ferit de gandaci, soareci si apa. Insectele vor depune oua pe mancare si cand acestea vor cloci mancarea va fi plina de viermi. Soarecii isi vor lasa excrementele in mancare si astfel vor imprastia boli, cum ar fi paratifoida. Mancarea uda mucegaieste cauzand alte boli porumbeilor.
Recipient pentru mancare
Porumbeii trebuiesc hraniti din anumite recipiente pentru mancare. Puteti sa va imaginati cum ar fi sa mancati numai mancarea care a cazut pe jos? Poate nu o sa va imbolnaviti imediat din cauza asta, dar mai devreme sau mai tarziu, cu siguranta o sa va imbolnaviti. Excrementele porumbeilor cad pe podea. Deci, nu trebuie sa va lasati pasarile sa manance de pe podeaua murdara. Hranind pasarile in recipiente reduce riscul de imbolnavire al acestora.
Daca folositi recipiente ne-acoperite, indepartati-le dupa ce pasarile au terminat de mancat. Acest lucru este pentru a impiedica murdarirea partii de jos a tavii de mancare de catre porumbei. Nu lasati niciodata mancare in tava dupa ce au terminat de mancat.
Porumbeii vor rasturna semintele nemancate pe jos, in excrementele lor. Observati cantitatea pe care o mananca pasarile zilnic si dati-le exact cantitatea respectiva de mancare, nu mai mult. Pasarile hranite in exces irosesc mancarea, sunt scumpe de intretinut, dificil de antrenat, devin grase si lenese.
Ora de hranire este unul dintre cele mai importante momente ale zilei. Este timpul in care va puteti cunoaste pasarile. Vor merge printre picioarele voastre asteptand cu nerabdare sa primeasca mancarea. Pot fi invatate sa va manance din palma. Vor invata sa aiba increde in voi. Hraniti-le cu cantitati mici pentru a invata sa manance toate semintele. Daca puneti o cantitate mare de mancare odata, porumbeii vor alege doar ceea ce vor vrea sa manance, si, astfel, nu vor avea o dieta echilibrata.
Pietris
Porumbeii nu au dinti si nici stomac. Ei au pipote. Pipotele maruntesc semintele tari pentru ca acestea sa poata fi digerate in intestinul subtire. Porumbeii trebuie sa manance pietris. Pietrisul este format din pietre mici pe care pipota le foloseste pentru a marunti cerealele. Furnizorul vostru de mancare are, probabil si pietris. Pietrisul comercial contine minerale si sare. Daca nu aveti posibilitatea sa cumparati pietris comercial puteti sa il faceti singuri. Luati o bucata de beton si sfaramati-o in bucati de dimensiunea boabelor de mazare mici. Daca bucatile sunt prea mari, nu le vor folosi.
Daca sunt mai mici de atat, pasarile vor inghiti pietris in continuu pentru ca pipota le sfarma prea repede. Puteti sa adaugati si niste sare la pietris, dar nu prea multa. Daca au prea multa sare in dieta, pasarile vor bea apa in continuu. Puteti sa mai adaugati la pietris si coji de stridii. Calciul din coji le este porumbeilor folositor pentru a avea oase puternice si oua ferme. De asemenea se mai pot adauga si bucati de carbune. Pietrisul trebuie tinut intr-un recipient acoperit astfel incat porumbeii sa nu il poata murdari cu excremente.
Apa
Porumbeii au nevoie de apa proaspata. Aceasta ar trebui schimbata cel putin odata pe zi. Unii crescatori adauga o lingurita de clor la un galon de apa. Clorul opreste inmultirea bacteriilor. Chiar daca apa arata proaspata a doua zi, nu este. Bacteriile sunt atat de mici incat este nevoie de un microscop pentru a putea fi vazute. Rezervati-va putin timp pentru a schimba zilnic apa. Apa trebuie schimbata chiar inainte de a hrani pasarile.
Multi dintre crescatori pozitioneaza recipientele de apa departe de podea din cauza prafului ridicat de aripile porumbeilor atunci cand zboara prin porumbar. Praful poate sa contina bacterii care sa contamineze apa. Daca puneti recipiente departe de podea cantitatea de praf care ar putea sa patrunda in apa este redusa. Indiferent de locatia recipientului de apa asigurati-va ca este acoperit. Daca pasarile stau deasupra unui recipient de apa neacoperit, excrementele lor vor cadea direct in apa.
Daca deschizatura recipientului de apa este prea mare, pasarile vor continua sa stea in el si sa faca baie. Recipientele pentru apa pot fi cumparate de la furnizorii de articole pentru porumbei. Puteti sa vi-l faceti si singuri dintr-un recipient de lapte de un galon sau unul de clor. Dupa cateva saptamani veti observa o pelicula de mazga pe fundul recipientului de apa.
Este o forma microscopica de alga. Aceasta alga ajuta la prinderea altor forme de bacterii, care pot cauza imbolnavirea porumbeilor. Aceasta mazga este foarte usor de indepartat. Puneti o cantitate mica de clor in apa si stergeti recipientul cu o carpa. Multi crescatori de top spala zilnic recipientul de apa cu o solutie pentru dezinfectat.
SCHIMBAREA METODEI DE ZBOR SI HRANIRE POATE FI CHEIA SUCCESULUI?
Am observat in mai toate articolele ca majoritatea crescatorilor incepatori sau mai putin incepatori, cer crescatorilor de top sa ii informeze despre metodele de hranire si antrenament care sa le aduca cheia succesului.
Desi sunt departe de a fi un campion sau un crescator de top, as vrea sa punctez unele probleme si, daca se poate, sa le dezbatem in mod civilizat !
De la inceput trebuie inteles ca unii dintre crescatorii de top cred ca detin o metoda pe care o pastreaza cu sfintenie ca si cum ar detine cheia scucesului, altii rad cand cineva le cere asa ceva pentru ca sunt de parere ca aceasta nu exista, deci nu au despre ce vorbi; mai exista apoi categoria de mijloc, a celor care vorbesc si chiar explica mici trucuri, majoritatea dintre ele citite pe site-urile de specialitate carora fiecare dintre noi le-am dat sau nu importanta.
Lucrul care trebuie retinut: puse cap la cap, niciuna dintre opinii nu difera foarte mult de cealalta, ele fiind departajate de metoda de concurs pe care o aplica respectivul crescator, vaduvie sau natural, insa, in ambele cazuri, peste 80% dintre ei aplica aceiasi baza in ceea ce priveste tratamentele, hranirea, etc, diferentele fiind foarte mici. Sanse mai mari pentru incepatori de a ajunge sus ar fi sa foloseasca metoda care a dat randament in majoritatea crescatoriilor, insa fiecare cu mentorul lui.
Dusarduyn spunea ca multe metode sunt bune, insa una este cu adevarat rea: ”sa o schimbi iarasi si iarasi”.
Cred ca atuul in columbofilie este sa iti cunosti foarte bine porumbeii si sa inveti sa-i “simti”.
Nu o sa vedem vreodata un crescator cu experienta ca schimba metoda de hranire sau zbor pentru o pasare achizitionata, din contra, introduce in crescatorie pasari care se adapteaza metodei lui, eliminand opusii.
Intalnirea cu un crescator de top nu trebuie sa ne determine sa schimbam metoda, (facandu-ne mai mult rau decat bine) ci sa comparam, sa studiem si SA IMBUNATATIM corectand.
Baza de la care trebuie sa plece un incepator este o crescatorie care sa ofere un mediu sanatos pentru porumbei (ventilatie, umiditate), apoi achizitionare de pasari de la un crescator care s-a aflat in topul ultimilor ani si sa aplice in crescatorie metodele acestuia, deoarece pasarile sunt triate, hranite si dau rezultatele de top dupa aceasta metoda. Aici ar trebui facuta diferenta intre vanzatori si crescatori, acestia din urma studiind cum evolueaza pasarile si in alte crescatorii, ceilalti fiind interesati doar de latura financiara.
Atunci cand este stapanit bine un program (metoda) care cuprinde hranire, antrenamente, intretinere, tratamente si porumbei ai caror rezultate urmeaza un curs ascendent sau echitabil cateva sezoane, se poate incearca imbunatatirea acestuia pentru a ne autodepasi (aici intervine achizitia de pasari, produse, vitamine, mixuri de hrana, recuperatori). Schimbarile trebuie facute pas cu pas si cu atentie atunci cand porumbeii sunt sanatosi si intr-o forma buna, iar daca schimbarea (produs, tratament, antrenament) afecteaza negativ lotul, crescatorul trebuie sa stie exact unde este greseala, spre deosebire de schimbarile bruste unde rezultatul negativ ar conduce indirect la renuntarea acelor lucruri care pot fi benefice performantelor efectivului.Programele nu inseamna neparat denumiri de produse si medicamente, ci atingerea scopului pentru care sunt administrate, achizitionarea facandu-se dupa posibilitatile financiare ale fiecaruia.
SUGESTI DE INGRIJIRE SI INTRETINERE A PORUMBEILOR VOIAJORI
Cum puteti fi invidiat de cei mai multi crescatori din clubul sau federatia din care faceti parte dumneavoastra? Foarte simplu – cresteti si ingrijiti cei mai buni porumbei voiajori si trimiteti-i in concurs. Acest lucru este mai usor de spus decat de facut, dar cu formula corecta la dispozitie este usor sa ajungeti pe primele locuri in competitie. Totul incepe prin selectia celor mai buni porumbei pentru reproducere.
Exista multe teorii care sunt promovate referitoare la cum trebuie facuta selectia pentru reproducere. Desi sugestiile sunt variate, totul se reduce la abilitatea porumbelului, la aripa lui si la conformatie.
In selectia pasarilor nu puteti gresi cu cele care au o linie genetica buna – porumbei voiajori care provin din familii ilustre de castigatori de concursuri. Daca nu cunoasteti pe cineva care reproduce astfel de pasari de inalta calitate, atunci a doua optiune este sa cautati crescatori care se ocupa de astfel de reproduceri. Un sfat este sa cautati o persoana din domeniu pentru a va indruma catre un crescator potrivit.Dupa ce v-ati selectat porumbeii voiajori ati trecut de primul obstacol in drumul dumneavoastra catre statutul de crescator apreciat in comunitate.
Acum, a selecta cei mai buni porumbei inseamna ca trebuie sa va asigurati ca porumbeii vor fi si bine ingrijiti. Aceasta inseamna ca modul de a-i creste si ingrijirea lor si a volierei trebuie prioritizate. Exista cateva sugestii despre modul in care puteti face asta. Este bine sa urmati aceste sugestii atunci cand cresteti porumbeii.
Suprapopularea volierei nu este o buna strategie. Conform crescatorilor, fiecarui porumbel trebui sa ii fie alocati cel putin 0,15 mp patrati de spatiu. Asta inseamna ca spatiul volierei este dependent de numarul de porumbei.
Oferiti porumbeilor cantitatea potrivita de hrana, bineinteles fara sa ii supra-hraniti.
Aveti grija de starea de sanatate a pasarilor si asigurati-le controale medicale regulate. Exista vaccinuri care trebuie administrate porumbeilor dumneavoastra, printre care vaccinurile pentru variola si febra paratifoida.
Este recomandat sa dati spre imperechere pasarile cel putin de doua ori pe an.
Daca bugetul va permite, este foarte bine sa dati porumbeilor vitamine si suplimente. Interesati-va la medicul veterinar si la alti crescatori experimentati care sunt vitaminele potrivite pentru porumbeii voiajori. Nu faceti greseala sa alegeti dumneavoastra vitaminele care credeti ca sunt cele mai bune.
Stiati ca o bucatica de usturoi poate face minuni pentru sanatatea porumbeilor dumneavoastra? Exista crescatori care va pot confirma asta. Ei spun ca prin consumarea usturoiului se ajuta reimprospatarea sangelui.
Ingrijirea porumbeilor nu trebuie facuta doar inainte de concursuri. Imediat dupa cursa, porumbeii voiajori merita de asemenea ingrijire si afectiune. Acordati-le timp suficient sa se odihneasca si sa se recupereze dupa ce au fost implicati intr-o activitate atat de solicitanta.
DE CE PIERDEM ATATEA PASARI TINERE?
Toata lumea pare sa aiba opinii la problemele legate de pierderile majore suferite de unii şi dificultatile porumbeilor in ceea ce priveşte terminarea seriilor de curse. Multi columbofili spun ca acestea se datoreaza conditiilor meteo dificile din timpul curselor, altii spun ca de vina ar fi varsta frageda a pasarilor, altii dau vina pe frecventa curselor şi unii pe calitatea pasarilor. Oricine are dreptul la o opinie, dar parerea şi motivele mele sunt complet diferite.
Cel mai important motiv care determina pierderi majore este unul din cele enumerate mai jos, sau, o combinatie de mai multe motive:
Pasarile nu sunt hranite adecvat.
Pasarile sunt supra-antrenate.
Pasarile nu sunt tratate cu medicamente adecvate.
Pasarile nu sunt educate.
Pasarile sunt inghesuite in crescatorie.
ALIMENTATIA
Un bun crescator sau instructor ofera pasarilor sale mai mult decat o dieta bazata pe apa-cereale. Este cunoscut de mult timp faptul ca un amestec de cereale standard nu contine toate valorile nutritive in cantitati suficiente pentru ca pasarile tinere sa se poata dezvolta, reproducatorii sa se poata inmultii cu succes şi pentru ca pasarile sa poata finaliza o naparlire sanatoasa.
Deoarece pasarile sunt tinute intr-un mediu diferit de cel natural un instructor bun trebuie sa se asigure in permanenta ca pasarile lui au intotdeauna o dieta completa şi SUFICIENTA MANCARE pentru a putea concura la performante maxime. Fiecare pasare este diferita şi de aceea observarea lor in timpul alimentatiei va arata ca fiecare pasare, in particular, va alege cereale potrivit nevoilor personale; unele mananca mai mult porumb, altele mai multa mazare, unele mai mult şofranel sau orez şi altele mai multe arahide.
Creierul pasarii ii comunica acesteia valoarea nutritiva de care are nevoie in acel moment, cantitatea şi tipul de cereale pe care ar trebui sa le manance. Ceea ce este bun pentru o anumita pasare s-ar putea sa nu fie necesar pentru o alta pasare. De aceea trebuie sa asiguram un amestec de hrana cu diferite tipuri de cereale, in cantitati suficiente, din care pasarile sa poata alege ceea ce au nevoie precum şi cantitatile necesare pentru fiecare hranire. AR TREBUI SA RAMANA CEVA MANCARE ATUNCI CAND PASARILE AU TERMINAT DE MANCAT.
„MAMA NATURA” le-a dat pasarilor capabilitatea de a-şi selecta cerealele necesare atunci cand noi avem grija sa le oferim o cantitate suficienta şi corecta de mancare şi trebuie sa acceptam faptul ca pasarile ştiu mai multe decat noi despre nutritia lor.
O dieta de cereale de baza ar trebui sa contina urmatoarele:
Amestec alimentar comercial (15-17% proteine) cu cel putin 12-16 tipuri de cereale diferite.
Pelete (21-28% proteine) – se pun intr-un recipient separat şi se vor tine in crescatorie tot timpul. Se vor inlocui cu altele proaspete la cateva zile. Puneti o cantitate suficienta ca şi aliment extra; pasarile au nevoie de aşa ceva.
Adaugati ceva mai mult şofranel şi orez la amestecul de cereale: 2 kg de orez / 10 kg de amestec şi 2-4 kg de şofranel.
ARAHIDE SPANIOLE CRUDE DE PRIMA CALITATE – Arahidele sunt superioare fata de orice alte cereale cu care ne-am putea hrani pasarile pentru curse şi reproducere. Le putem da crude sau ca alune neprajite. De preferat sunt arahidele spaniole crude datorita marimii mici şi formei uniforme. Cu toate astea sunt bune şi arahidele obişnuite. Ar trebui sa le dam arahidele intregi, cu tot cu coaja. Acest lucru va asigura faptul ca pasarile vor beneficia de toata valoarea nutritiva continuta.
PROGRAMUL DE ALIMENTATIE
INAINTE DE INCEPEREA SEZONULUI DE REPRODUCERE, toate pasarile de reproducere trebuie sa aiba o alimentatie bazata pe proteine ce contine 15-17 % amestec de cereale plus electroliti, vitamine, minerale in apa de doua ori pe saptamana. Puneti pietriş curat de cate ori este nevoie. Cu 30 de zile inainte de inceperea sezonul de reproducere adaugati pelete in hrana reproducatorilor (recipient separat – la alegere). Cu 7 zile inainte ca puii sa iasa din oua, adaugati in alimentatie arahidele spaniole (0.5 kg la 20 de perechi de reproducatori). Continuati sa dati arahide reproducatorilor pana la incheierea sezonului de reproducere. Cand puii au 14 zile, mariti doza de arahide (1 kg la 20 de perechi de reproducatori). Hraniti reproducatorii de 3 ori pe zi dupa un program regulat.
PERIOADA DE INTARCARE (PUII AU 26-30 DE ZILE): 15-17 % amestec de cereale, pelete, arahide, şofranel, orez, pietriş. Vitamine, minerale, electroliti in apa 4 zile. Lasati mancare in crescatorie toata ziua – astfel pasarile vor manca atunci cand le este foame.
ACOMODAREA ŞI ZBORUL PRIN CRESCATORIE – se continua procesul de hranire din perioada de intarcare. Hraniti pasarile de 2 ori pe zi; vitamine, minerale, electroliti in apa de 2 ori pe saptamana.
Folositi arahide cand invatati pasarile sa intre in crescatorie. 80% amestec de baza, 10% şofranel / orez 10% arahide. Pietriş proaspat şi pelete de toata durata zilei in crescatorie, la libera alegere.
ANTRENAMENTUL - pasarile trebuie hranite de 3 ori pe zi. O data dimineata, cu 2-3 ore inainte de inceperea antrenamentului. O data la pranz ( nu mult). O DATA SEARA, TOT CE VOR SA MANANCE. PASARILE PLEACA INTOTDEAUNA LA ANTRENAMENT CU MANCARE SUFICIENTA – NICIODATA FLAMANDE SAU INSETATE. 70% amestec de baza, 15% şofranel / orez, 15% arahide, pietriş proaspat şi pelete la alegere. Vitamine, minerale, electroliti in apa de 2 ori pe saptamana.
Cu o saptamana inainte de inceperea sezonului de curse, la fel ca mai sus, dar compozitia este formata din: 60% amestec de baza, 15% şofranel / orez, 25% arahide. Lasati ca fiecare pasare in parte sa manance cat vrea. Hraniti pasarile de 3 ori pe zi, dupa un program regulat.
NU VA FACETI GRIJI, PASARILE NU SE VOR INGRAŞA DACA SUNT ANTRENATE ŞI PARTICIPA LA CURSE. Multi columbofili se tem sa işi hraneasca pasarile cu tot ce vor acestea sa manance.
Pasarile tinere nu ar trebui sa sara nici o masa, sa le fie foame sau sete. Foamea este cel mai distructiv factor pentru pasarile de curse. Foamea produce deteriorari rapide in functiile de supravietuire ale pasarilor. Astfel se pot provoca o serie de probleme, cum ar fi: pierderi ale memoriei, oboseala, concentrare scazuta – intoarcerea acasa devine al doilea obiectiv fata de necesitatea de supravietuire; de cele mai multe chiar pierderea pasarii. PASARILE DE CALITATE, BINE ANTRENATE, HRANITE CORESPUNZATOR, NU SE PIERD.
MEDICAMENTATIA – Urmatoarele boli pot cauza probleme serioase: COCCIDIOZA, TRICOMONOZA, PARATIFOIDA, E-COLI, VIERMI, ADENOVIRUS, PARAMIXOVIRUS, INFECTII RESPIRATORII, MALARIA şi VARIOLA PORUMBEILOR.
Columbofilii trebuie sa asigure un tratament pe baza de medicamente porumbeilor INAINTE şi PE PERIOADA sezonului de reproducere şi de curse. Am citit articole de la columbofili care spuneau ca nu asigura acest tratament pasarilor şi caştiga premii semnificative. Singurul meu comentariu pentru aceşti columbofili este acela ca nu spuneti adevarul pentru ca nu vreti ca alti columbofili sa va faca concurenta şi sa aiba şansa de a caştiga. Orice crescatorie care are succes la curse foloseşte un tratament pe baza de medicamente; este la fel de important precum hrana şi apa pe care le-o asigurati pasarilor.
Trebuie sa intelegeti ca exista un program medicamentos de prevenire. Columbofilii trebuie sa cumpere cele mai bune produse pentru fiecare tip de boala; cumparati fiecare produs in parte de la producator şi incercati sa gasiti cate doua medicamente pentru fiecare tip de boala.
FERITI-VA DE AMESTECURILE DE MEDICAMENTE PRESTABILITE care contin cate 3-4 medicamente gata amestecate de furnizori. Dupa cum am mai spus, cumparati fiecare medicament separat. Crescatorii trebuie sa realizeze singuri amestecul pentru a garanta o dozare corecta şi a se asigura totodata, ca au cele mai bune medicamente pentru bolile tratate. De asemenea feriti-va de „solutiile magice hocus pocus”, care sunt bani aruncati.
PROGRAMUL DE MEDICAMENTATIE – Inainte de inceperea sezonului de reproducere asigurati-le reproducatorilor un tratament medicamentos, cu 6 saptamani inainte de a vrea primele oua. De preferat sunt medicamentele solubile in apa şi folosim urmatoarea mixtura, pe care o preparam singuri:
CINCI LITRI DE APA - AMESTEC - AMESTEC PENTRU 5 ZILE
O lingura ridzol ( tricomonoza)
O lingura Sulmet - aureociclina ( paratifoida, coccidioza)
O lingurita Tylan ( respirator)
O lingurita Vetisulid ( E-coli)
O lingura din cele mai bune vitamine cu electroliti.
DOUA ZILE APA PROASPATA, apoi şapte zile amoxicilina cu vitamine, minerale şi electroliti. Amestecati 3000-3500 mg. amoxicilina in doi litri de apa.
Nu mai dati medicamente reproducatorilor care cresc deja 2-3 serii de pui pe perioada de reproducere.
PERIOADA DE INTARCARE (PUII AU 26-30 DE ZILE): adaugati RIDZOL, AMPROL, SULEMET.
DE BAUT APA CU vitamine, minerale şi electroliti.
ACOMODAREA ŞI ZBORUL PRIN CRESCATORIE – NU SE VOR MAI DA MEDICAMENTE PENTRU URMATOARELE 30 DE ZILE, CU EXCEPTIA CAZULUI IN CARE PASARILE SUNT AMESTECATE CU ALTE PASARI DIN ALTE CRESCATORII.
ANTRENAMENTUL - SEZONUL CE CURSE - cu 2 zile inainte de a incepe antrenamentul, dati pasarilor amestecul de medicamente timp de 2 zile. Lasati pasarile sa zboare prin jurul crescatoriei - nu le fortati sa zboare. Dupa ce ati inceput antrenamentul dati pasarilor amestecul de medicamente LA FIECARE 8-10 zile timp de 1 - 2 zile cu vitamine, electroliti şi minerale. Antrenament uşor, zbor prin jurul crescatoriei, sau 2 angajari scurte de cate 15-20 km in timp ce dati amestecul de medicamente.
Dupa inceperea sezonului de curse - pasarile se intorc acasa dupa cursa - in primele 24 de ore dati-le cele mai bune vitamine, minerale, electroliti in apa impreuna cu tot ceea ce vor vrea sa manance. Aceste prime 24 de ore sunt importante pentru recuperare. Pasarile au nevoie de multa odihna şi mancare de calitate. FARA ANTRENAMENT sau zbor in jurul crescatoriei. URMATOARELE 24-48 DE ORE AMESTECUL DE MEDICAMENTE.
ZBORUL IN JURUL CRESCATORIEI ESTE PERMIS DOAR DACA PASARILE ARATA BINE.
Zilele dintre AMESTECUL DE MEDICAMENTE şi urmatoarea cursa, le puteti administra pasarilor nişte usturoi proaspat, ceapa dulce, miere, ceai, lamai, otet din cidru de mere, salata verde, ulei din germeni de grau, drojdie de bere. Multe pot fi amestecate cu vitamine, minerale şi electroliti in apa. TOT CE VOR SA MANANCE.
EDUCATIA – Ca parinti ne dorim tot ce este mai bun pentru copii noştri. Ii trimitem la cele mai bune şcoli cu cei mai buni profesori şi cele mai bune dotari. Ştim ca educatia este importanta, ii ajuta in indeplinirea obiectivelor lor şi sa aiba succes in viata. Trebuie sa procedam la fel cu pasarile tinere, pe care le antrenam pentru ca acestea sa aiba cele mai bune şanse de a caştiga premii importante.
In timp ce acomodam pasarile in crescatorie trebuie sa o facem cat mai normal cu putinta. Le aratam pe unde este intrarea sau inchiderea. Ii punem de cateva ori inauntru, cu mana, FOARTE UŞOR. Cateva arahide care ii aşteapta inauntru ii vor incuraja sa intre mai repede. Aceasta rutina nu trebuie sa se schimbe niciodata. Mereu la fel – zborul prin crescatorie sau antrenament, sol, intrarea in cuşca, arahidele trebuie sa ii aştepte.
Antrenamentele nu ar trebui sa inceapa decat dupa ce pasarile incep rutarea. Creştem treptat distanta antrenamentelor de la 2, 10, 15, 30 km. Stam in fiecare locatie de 2 ori. La al treilea antrenament vom angaja fiecare pasare in parte. Aşteptam cate 10-15 minute intre fiecare pasare. Aceste angajari individuale forteaza pasarea sa gandeasca singura şi sa nu se poata baza pe celelalte pasari pentru drumul de intoarcere acasa. Acesta este primul pas in a invata pasarile sa fie independente şi care totodata construieşte increderea pasarii de a zbura singura. Dupa ce am terminat locatia de antrenament pentru angajare de 70 de km, toate antrenamentele vor fi bazate pe angajari individuale ale pasarilor. Din acest moment pasarile trebuie sa invete sa zboare independent.
Cand sunt implicate cantitati mari de apa pe traseul cursei, cum ar fi rauri sau lacuri foarte mari, angajarile din antrenamente trebuie sa fie pozitionate cat mai aproape de apa. Aveti in vedere faptul ca pasarile vor cauta mai intai cea mai apropiata zona de pamant, iar din acel punct se vor indrepta spre casa. Un alt aspect important este acela de a va obişnui pasarile sa manance şi sa bea din lazile de transport. Gasiti o lada identica cu cea folosita de club – marime, culoare, aceleaşi locatii pentru apa şi mancare; antrenati apoi pasarile sa manance şi sa bea din ele.
ANTRENAMENTUL – am mentionat in multe articole ca crescatorii işi supra-antreneaza şi lucreaza pasarile inainte ca sezonul de curse propriu-zise sa inceapa. Acest supra-antrenament va avea ca rezultat „cedarea sau epuizarea” pasarilor. Pasarile işi ating nivelul lor maxim de performanta prea repede, poate chiar inainte de inceputul sezonului de curse, iar asta va duce la obosirea şi epuizarea pasarilor (mintal şi fizic) care nu vor mai putea sa termine seria de curse.
„INTRAREA IN FORMA„ sau „OBTINEREA CONDITIEI FIZICE” sau „OBTINEREA CONDITIEI DORITE” descriu un atlet, om sau animal, care obtine şi progreseaza treptat pana la nivelul de performanta maxim. FIIND PE PRIMUL LOC IN PROPRIUL JOC este ceva care se obtine in timp, prin antrenament, conditionare şi prin faptul de a concura.
Daca ne uitam la rezultatele sezoanelor de curse anterioare, vom observa aceleaşi proceduri sau rezultate. Pasarile care au terminat in pozitii fruntaşe in primele cateva curse nu termina sezonul.
S-a obtinut rezultate bune de la pasarile noastre prin zboruri saptamanale, cu foarte putin antrenament in zilele dintre curse. Lasam pasarile sa se odihneasca mai intai, 2-3 zile (cu medicamente, etc.), urmatoarele 3 zile inainte de a pleca executam zboruri in jurul crescatoriei sau 1-2 angajari scurte de cate 15-20 km. Multa odihna şi hrana, iar pe urma inapoi direct in cursa. Aceasta metoda permite pasarii sa işi pastreze conditia fizica şi sa atinga performante maxime in fiecare cursa.
Odata ce o pasare s-a clasat pentru prima cursa şi arata ca poate suporta conditiile cursei, antrenamentul coboara pe plan secundar. O pasare de calitate va ramane in forma buna şi va putea concura odata la 6-7 etape doar cu zboruri scurte in jurul crescatoriei şi 1-2 angajari scurte de 15-20 km. Lasati pasarile sa se odihneasca cel putin 3 zile dupa cursa, fara antrenament. Ar fi bine sa nu desfaşurati antrenamente toata saptamana daca cursa a fost foarte grea. In acest moment odihna este mai importanta decat antrenamentul.
Trebuie sa acceptam faptul ca fiecare pasare este diferita, şi, de aceea trebuie sa antrenam, sa dam medicamente şi sa motivam in functie de nevoile individuale ale pasarilor.
SUPRAAGLOMERAREA CRESCATORIEI DE ZBOR – Noi, ca oameni nu am putea sa fim productivi sau sa avem succes la locurile noastre de munca sau in evenimente sportive fara odihna corespunzatoare ceruta de corpurile noastre, medii lipsite de stres acasa şi la locul de munca şi obiective care sa ne motiveze puternic şi sa ne tina concentrati asupra sarcinilor pe care le avem de indeplinit. Trebuie sa intelegem ca creştem şi antrenam atleti. Nu exista nici o diferenta intre a forma şi antrena un atlet om sau animal. Amandoi au nevoie de abilitati atletice, un antrenament corespunzator şi indrumare inainte de competitie, diete excelente, o sanatate şi igiena buna, multa odihna, rutina regulata şi un mediu lipsit de stres pentru a se putea pastra in forma, a putea concura saptamana dupa saptamana şi a caştiga premii importante.
Daca credeti ceea ce am scris, atunci trebuie sa puneti in practica urmatoarea regula:
DOAR PASARILE CARE CONCUREAZA IN ACEST SEZON DE CURSE AR TREBUI SA FIE CAZATE IN ACEST SECTOR; fara puii nascuti tarziu şi care nu pot concura sau porumbei care nu zboara. Facem acest lucru pentru a putea acorda o atentie marita acestor pasari, tot timpul. Crescatoria ar trebui sa aiba destul spatiu, suficient de multe stinghii şi spatii pentru cuiburi, cutii de imperechere, podea mare pentru hrana şi apa fara a fi nevoie de lupta pentru obtinerea mancarii sau a apei.
Dupa curatenia zilnica şi terminarea antrenamentului din ziua respectiva, crescatoria trebuie pozitionata intr-un loc ferit de galagie, fara sa fie deranjata, astfel incat pasarile sa se poata odihni şi relaxa. Asta inseamna ca şi crescatorul trebuie sa iasa din crescatorie; sa nu mişte sau deranjeze pasarile pentru nici un motiv.
Cu toate ca pasarile sunt cele care au parte de faima şi onoare, antrenorul are de asemenea un rol important in succesul cu care se incheie sezonul de curse. Trebuie sa cunoasca şi sa studieze pasarile pentru a şti cum sa le antreneze. Trebuie sa le dea hrana, medicamente şi motivatia necesara pentru a se imbunatatii cu fiecare cursa şi pentru a termina sezonul de curse. Un crescator are nevoie de „MULT BUN SIMT”. Trebuie sa fie in stare de alerta mentala şi fizica, la fel ca şi pasarile lui. Trebuie sa invete din propriile greşeli şi sa işi perfectioneze continuu capacitatile de antrenor.
Trebuie sa accepte ca fiecare pasare este diferita şi trebuie antrenata, hranita, medicamentata şi motivata dupa cerintele proprii. Aceste nevoi se vor modifica de la o zi la alta iar antrenorul trebuie sa le observe zilnic. Un antrenor bun işi observa şi asculta pasarile, petrece „timp de calitate” impreuna cu ele, studiindu-le actiunile şi comportamentul, trateaza fiecare pasare ca fiind unica şi invata ceea ce face aceea pasare fericita.
Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: andrey1994
Mesaj:
andrey1994
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.