30 poze   47081 vizite
Albume
Adapostul porumbeilorAdeno Coli PrevenireAlegerea reproducatorilorAlimentatia porumbelului voiajorAnomalii la naparlirea remigelorArticole utileBoala limbii albastreBoli si tratamente la porumbeiBolile porumbeilor si tratarea lorBolile respiratorii o problemaCaile succesuluiCalendar columbofilCalendarul de activitati columbofileCalitate vs cantitateCalitatea hraneiCeai de urzicaCele 10 reguli de baza ale reproductieiCerinteConcursuri pregetire si recuperareConsangvinizareaConstruirea consistentei la porumbeii dumneavoastraContactCosul sau manaCriterii de selectie a porumbeilor voiajoriCriteriile de selectie a porumbeilorCum sa reproduci porumbei buniDe vanzare porumbei cu norme au si cupeDepresia de consangvinizareDespre antrenamentele porumbeilor la inceput de sezon sportivDespre sanatateDisparitia unui cosmarEducatia puilorEfectul caldurii si imunitatii in timpul curselorExcremente moiFa-ti temele inainte de a cumpara porumbeiFormula sucesului in sportul columbofilGafaitul la porumbeii de concursGhid de medicatieGHID SI INFORMATIIGradinita columbofilieiHrana porumbeilorHranire si IntretinereHreanul remediul naturalImperechereaLegile columbofileMai multeMetoda de hranire castigatoareMetode de joc ale masculilorMierea de albina remediul naturalModalitate de inperechereMotivatia porumbeilorMuschiiNaparlireaOpservatii personaleOtetul de mere remediul naturalPELINUL LA PORUMBEIPorumbei in forma si metode de zborPorumbei pierdutiPorumbei voiajori si argila   Porumbei voiajori si catina   Porumbei voiajori si Ceapa      Porumbei voiajori si otetul de miere         Sfaturi trucuriPorumbei voiajori si varzaPregatirea porumbeilorPregatirea puilor inainte de antrenamentePregetire si recuperareProcesul de naparlireProgram de concursProgram de iarna profilactic curativPt porumbei voiajori de zborReactii adverse ale medicamentelorReguli de angajare a porumbeilor la fondReguli de care sa ne amintimRenedii NaturaleReproducere si imperecherea porumbeilorReproducereaReproducerea si imperecherea porumbeilorRetete pentru porumbeiRetete pt porumbeiRolul sarurilor minerale in alimentatia porumbeilorSanatatea ochiuluiSchema de tratament preventiv la porumbeii voiajoriSecretul campionilorSelectia porumbeilorSelectia porumbeilorpt echipa de concursSelectia puilorSfaturiSfaturi despre sanatatea porumbeilorSisteme de jocSite-uri pt columbofiliSpecialistii olandezi si belgieniStiati caSuplimente naturaleTratament pentru porumbei voiajoriTricomonoza si infectii respiratoriiVariolaVarza pentru porumbeiVentilatia in volieraVitalitateaVitalitatea porumbelului voiajorVoiajoriVoiajori 2016Voliera

membru din 14 noiembrie 2010

Mai multe

BOLILE PORUMBEILOR SI MANIFESTARILE LOR:
1) VIERMI INTESTINALI-porumbeii bolnavi au stare de somnolenta
-slabesc sin nu mananca cu pofta
- dupa efectuarea tratamentului adecvat porumbeii de vin mai vioi
2) COCCIDIOZA -puii din ou nu pot ciocni coaja si mor
-porumbeii maturi se manifesta prin stare de somnolenta
- la femele, se produce intarzierea ouatului
3) TRICOMONOZA -in partea din spate a gatului se vede o substanta de culoare alb branzos
-puii din cuib cer mancare tot timpul
-porumbeii bolnavi slabesc
- pe timpul noptii , cand porumbeii dorm se aud asa numite sforaituri
4) MICOPLASMOZA – in partea din spate a gatului se vede o substanta mucilaginoasa(muci in gat)
- gainat moale apatos
5) SALMONELOZA – gainat verde
- articulatiile incheieturilor se pot unfla si de aici apare schiopatatul
-pofta redusa de zbor
-lasarea aripilor (porumbei nu mai pot zbura de la sol)
ATENTIE!!!
Sa nu se confunde gainatul verde de la excesul de porumb din ratia zilnica cu cel al salmonelozei
6) PARAMIXOVIROZA(boala netratabila) – porumbeii virusati sucesc gatul
-diaree excesiva (gainat apatos)
7) DIFTERO-VARIOLA -apar negi pe ochi , nari si picioare.Acesti negi se pot transforma in bube mari si foarte mari
- aceasta boala nu se trateaza decat cu unguente sau substante care sa usuce bubele
Cam astea ar fii principalele boli ale porumbeilor
PRINCIALELE MEDICAMENTE CARE SE FOLOSESC IN TRATAREA BOLILOR PORUMBEILOR:
1) VIERMI INTESTINALI – ASCACID (comprimate)- se da cate 1comprimat / porumbel
- SINGAL (comprimate)- 1 comprimat/ porumbel
- ROMBENDAZOL (comprimate) – 1 comprimat / porumbel (acest medicament afecteaza penajul porumbeilor)
ADMINISTRARE:
Se dau 2 zile la rand dupa care se reia cu 1 zii la intervalul de timp de 10 zile dupa primul tratament
2) COCCIDIOZA – COCCISTOP (buvabil) – 1 ml / 1 l de apa
- SULFACOCCIDIN ( buvabil) -1 ml / 1 l apa
- SULFACOCCIROM (buvabil ) – 1 ml / 1 l apa
- SULFACOCCIDIN ( comprimate ) 1 comprimat / 1 porumbel
ATENTIE!!
Acest tratament se asociaza cu VITAMINA K3 – se pune 1 ml / 1 l apa = are rol antihemoragic
ADMINISTRARE:
Se dau 3 zile la rand o pauza de 2 zile si iarasi 3 zile
3) TRICOMONOZA – FLAGELSTOP (buvabil) -1 plic (50g) / 2,5 l apa
-ENTEROGUARD (comprimate) – 1 sfert de comprimat / porumbel
- COLUMBOVIOFORT (comprimate) – 1 comprimat / porumbel
- FLAGYL uman (buvabil) – 7 ml / 1 l apa
ADMINISTRARE:
Se dau 5 zile la rand.
4) SALMONELOZA, MICOPLASMOZA – DOXI-H pulbere (buvabil) – 1 g / 1 l apa
- ENROFLOXAROM (buvabil) – 0,5 ml / 1 l apa
- ENROFLOXACINA (buvabil) – 0,5 ml / 1 l apa
ADMINISTRARE:
Se dau 5 zile la rand.
5) PARAMIXOVIROZA – ESTE BOALA NETRATABILA
Pentru a proteja porumbeii de aceasta boala in lunile ianuarie – febroarie se face un vaccin subcutanat .
VACCIN – COLUMBOVAC (vaccin romanesc) – cu perioada de protejare de 6 luni . – se face in ceafa, subcutanat ,
0,25ml / porumbel
- PARAMIXO NOBILIS ( vaccin olandez) -cu perioada de protejare de 1 an – se face in ceafa, subcutanat,
0,25 ml / porumbel
ATENTIE!!
Inaintea administrarii vaccinului, porumbeii trebuie sa prezinte o stare de sanatate perfecta pentru a putea face receptia
cu vaccinul (a putea devenii imuni la boala).
Dupa administrarea vaccinului se pune in apa 1 aspirina / 2 l apa pentru a evita eventualii noduli care se pot forma la
Locul vaccinarii.
6) DIFTERO-VARIOLA – in cele mai multe cazuri se formeaza pe fond de slabire ( zboruri, perioada dupa boala,
avitaminoze)
VACCIN – COLUMBO DIV ( vaccin romanesc) – cu perioada de protejare de 6 luni – acest vaccin se face prin
tamponare ( se zmulg 5-6 fulgi din pulpa piciorului, iar cu o bucata de vata se tamponeaza vaccinul In locul din care sau zmuls fulgii, daca locul se inroseste inseamna ca vaccinul a devenit receptiv, porumbelul a devenit imun la boala )
- LA SOTA (vaccin romanesc) – cu perioada de 6 luni . Administrare ( vezi instructiunile vaccinului precedent).

OBSERVATIE:

Intre fiecare tratament se lasa o pauza de 6-7 zile , apa limpede in care porumbeii primesc 1-2 zile de vitamine

Cele mai indicate vitamine ar fii AD3E ( SE PUNE 1 ML / 1 L APA)

46.642485 27.734878
Scrie un comentariu

Postat in boli si tratemente
Postat de: panaionel | 05/02/2010 Despre norocDespre noroc, cadouri si “cunoasterea porumbeilor” Unul din articolele mele precedente se intitula ‘Un porumbel numit Sissi’. In el am aratat faptul ca iti trebuie noroc pentru a reproduce acel super porumbel pe care toata lumea il cauta. L-am mentionat pe ‘613’ al lui Klak, poate cel mai bun porumbel pe care l-a avut el vreodata. El a vrut sa il vanda pe tatal lui (caruia ii zicea ‘Knook’ – cuvant olandez pentru ‘Uratul’) , insa nimeni nu a vrut sa il cumpere. A pastrat porumbelul pentru ca avea origine buna si asta s-a dovedit a fi cel mai bun lucru pe care l-a facut vreodata.
Aceeasi poveste si cu Houben. Cand era pui, unul dintre cei mai faimosi porumbei din toate timpurile, “Young Artist” a fost de vanzare, insa din nou, nimeni nu-l vroia. Mai tarziu s-au platit averi pentru descendentii sai. Un exemplu pe care nu-l voi uita niciodata este acela al unui porumbel numit “05” apartinand Dlui.Vermeulen. Cunoscatorii ii considera pe “05” si “Olieman”(Petrolistul) al lui V d Veken ca fiind cei mai buni porumbei de demifond din toate timpurile. Atunci, de ce oare ei nu sunt faimosi in celelalte tari?A trecut prea mult timp de cand ei ii faramitau pe competitori. In acea vreme presa columbofila nu prea insemna nimic si oamenii rar cumparau porumbei, ei de obicei faceau schimburi. In ceea ce-l priveste pe “Olieman”, unul din descendentii sai este faimoasa “Fieneke” a lui Vervoort.

Originea
Dl.Vermeulen care a reprodus pe “05” a fost un om bogat care a cheltuit averi pe porumbei.Intr-o iarna el imperechea porumbeii: cei mai scumpi masculi (cu cele mai bune pedigree) erau imperecheati cu cele mai scumpe femele pe care le avea. Intr-un final mai ramasesera doi porumbei, un mascul si o femela pe care ii primise gratis. Nu au avut de ales si au format un cuplu si … aveau sa devina parintii miracolului zburator “05”. Asa cum am zis, Vermeulen i-a primit pe degeaba pe parintii lui “05”, insa asta nu inseamna ca originea lor nu era buna, din contra.
Daca este adevarat ca ai nevoie de noroc, atunci nu poti sa ignori total originea. Porumbeii ai caror parinti,bunici si strabunici nu sunt sau nu au fost buni, in mod sigur vor reproduce porumbei prosti. Porumbeii care au origine buna cu ascendenti buni pot deaseenea sa reproduca porumbei prosti, insa cu astfel de porumbei ai mult mai multe sanse sa obtii porumbei buni.Unii cred ca reproducerea unor porumbei buni este ca matematica.Ei studiaza pedigreele si apoi formeaza cuplurile. De ce oare ei nu se intreaba niciodata de ce un cuplu reproduce doar un singur super?Poti sa compari acest lucru cu oamenii.
Intr-o familie poti sa ai trei copii care sunt buni la limbile straine, matematica, muzica sau orice altceva, insa un al patrulea copil poate sa nu aiba niciunul din aceste talente desi ei au acelasi tata, aceeasi mama, aceeasi educatie s.a.m.d. In Europa, fotbalul si ciclismul sunt cele mai populare sporturi.Un ciclist fantastic a fost italianul Michel Indurain, aproape imbatabil la timpul sau. Acest Indurain avea un frate geaman care arata exact ca el.Ei erau doi gemeni identici pe care nimeni nu-i putea deosebi.Fratele lui Michel a vrut deasemena sa devina un bun ciclist si s-a antrenat intens si cu toate acestea nu a reusit, in ciuda faptului (din nou) ca aveau aceesi parinti, aceesi educatie si …ce talente diferite aveau.

Nu doar norocul…
Bineinteles ca nu totul depinde de noroc.
- De ce se intampla adesea sa fie aceeasi oameni care reusesc sa faca importuri bune?
- De ce se intampla adesea sa fie aceeasi oameni care tot reproduc porumbei buni?
Pentru ca ei sunt mai destepti, ei stiu ca au nevoie de noroc si ei incerca sa ii dea norocului o mana de ajutor.Am mentionat anterior cat de norocos am fost cu “Sissi”.Atunci am mers la proprietar impreuna cu un columbofil american care nu mai auzise pana atunci de columbofilul care o reprodusese pe Sissi.I-am propus sa cumparam impreuna porumbei, insa el a zis ca asemenea porumbei nu pot fi buni de nimic, acelasi lucru crezandu-l si un prieten japonez.De aceea nu am avut alta alternativa decat sa tin porumbelul in crescatoria mea.Deci nu eu am fost cel care a reprodus-o pe Sissi si nici pe masculul cu care am imperecheat-o.Pe acel mascul(caruia i-am zis “Mattens”) l-am luat inainte de a o lua pe Sissi.”Ce norocos ai fost ca l-ai luat pe Mattens” mi s-a spus adesea si cateodata parca simteam un gust de gelozie si de repros.
Bineinteles ca am fost norocos, insa a fost mult mai mult decat atat.”Mattens” s-a dovedit a fi un foarte bun reproducator, neintrecut de nimeni, si va rog sa nu credeti ca fac propaganda pentru a vinde puii sai, pentru ca l-am inlaturat din crescatorie dupa ce devenise infertil de cativa ani.Cel mai ciudat lucru a fost ca el a dat descendenti buni numai cu o singura femela.L-am incercat cu multe femele timp de 10 ani cat l-am avut, printre ele unele erau super, insa nici unul din pui nu s-a dovedit a fi bun de ceva.Acum toti aceia care imi pun intrebari dupa ce imi vad catalogul isi vor da seama de ce ei nu gasesc acolo porumbei buni din Mattens imperecheat cu vreo alta femela.Pur si simplu nu erau buni de nimic. Cum l-am luat pe Mattens?Pentru asta trebuie sa ne intoarcem putin in timp….

1991
In 1991 am avut o cursa frumoasa : nationalul de la Orleans.Peste 200.000 de porumbei au fost lansati si potrivit calculelor NPO am avut cel mai bun rezultat din intreaga tara.Am castigat locurile 2,3,4,5,6,7,9,10,11,12,15..etc…deci intr-adevat deloc rau…La nivel national am inceput cu locurile 4 si 5 si … atunci cand aveam sositi deja 10 porumbei, doar un singur crescator din toata tara mai avea 10 veniti.
Insa trebuie sa recunosc ca am fost intr-o locatie favorabila la acel concurs.Eu locuiesc in Est, noi concuram din Sud iar vantul era din Nord-Vest.Cei care locuiau in Vest, aproape de mare, aveau o locatie proasta pentru ca vantul i-a dirijat pe porumbei spre Est, si acesta a fost un lucru bun pentru mine si crescatorii din zona mea.
Deci datorita vantului era normal ca primii porumbei sa fie constatati in zona mea , insa spre surprinderea mea am vazut numele unui crescator care locuia in vest in primele pagini ale clasamentului.Porumbeii sai au fost dezavantajati de vant si de masa numeroasa de porumbei.Ei si-au croit drumul spre casa aproape singuri, pentru ca s-au luptat cu vantul mai mult decat ceilalti porumbei.
De fapt,porumbeii sai s-au descurcat mai bine decat ai mei,desi porumbeii mei au avut o viteza mai mare. Din acest motiv am pus mana pe telefon si l-am sunat pe acest om numit Mattens.

Mattens
Mai tarziu oamenii se intrebau ce inseamna cuvantul “Mattens”.Printre ei se numara si americanul Mike Ganus care participa la concursuri in zona mea atunci cand descendentii lui Mattens “distrugeau” concursurile.Este numele unui crescator, asa cum am mai spus atator multi oameni. Toti au ridicat din umeri.Mattens?Cine mai este si asta?Pareau ei sa se intrebe.Insa, haideti sa ne intoarcem la punctul de plecare.L-am intrebat pe Mattens daca pot sa cumpar porumbei de la el, pentru ca aveam cativa prieteni japonezi care vroiau porumbei buni de la crescatori necunoscuti.
“Poti sa iei toti porumbeii mei” a zis el.Asa ca ..am pornit spre Achiel Mattens.Mi-a zis ca intentioneaza sa se lase de sportul cu porumbeii pentru ca fiul sau alesese ciclismul ca hobby, sau era fotbalul?Nu imi amintesc, insa oricum nu are importanta. Am negociat pretul si am facut afacerea destul de repede.Toti porumbeii sai aveau sa fie transferati la japonezul Masuda.Printre ei era si un pui in varsta de doar cateva luni.
Asa cum adesea am scris, este mai bine sa cumperi porumbei cat mai tineri atunci cand vrei sa imbunatatesti calitatea porumbeilor tai.Crescatorii insisi nu stiu atunci daca acesti porumbeii sunt buni de ceva sau nu.
In special porumbeii reprodusi vara sunt cei mai indicati a se cumpara. Crescatorii europeni nu au nevoie de ei sa ii concureze ca porumbei maturi, pentru ca ei nu pot sa antreneze puii nascuti vara. Deci, daca un crescator are un pui reprodus vara, acesta provine in mod aproape sigur din cei mai buni porumbei ai sai. El nu il reproduce pentru a participa cu el la curse, ci pentru a-l folosi la reproductie.

Puii de vara
“Ce este cu puiul asta de vara?” l-am intrebat pe Mattens. “Tine-l pentru tine.Provine din cei mai buni porumbei ai mei” mi-a zis el. Nu stiam ce sa fac. Japonezului nu ii va conveni asta plus ca … porumbeii mei nu sunt mai buni decat ai sai? Totusi m-am deci sa fac o incercare si, anul urmator porumbelul era in compartimentul meu de reproductie.Nu aveam ce sa ii dau, insa m-am gandit ca asta nu ar fi o problema majora. Imi imperecheasem cei mai buni porumbei si ma tot gandeam … de ce as reproduce dintr-un porumbel de la un crescator necunoscut?
Insa in crescatorie mai era un porumbel care nu avea partener, unul pe care il primisem tot cadou, da intr-adevar, era Sissi. Un mascul fara femela si o femela fara mascul? Bineinteles ca s-au imperecheat. A fost pura coincidenta. Sincer va spun ca nu mi-au placut cum aratau primii lor pui, asa ca i-am eliminat. Am facut multe greseli in acest sport si asta a fost una din ele. Mattens si Sissi aveau sa devina o pereche care sa scrie istorie in Olanda. Numerosi super porumbei, invingatori provinciali, invingatori nationali, asi provinciali si nationali, chiar si porumbei care au participat la Olimpiada s-au numarat printre descendentii lor.
Recent am aflat ca dl.Fu din China a avut rezultate senzationale cu descendentii acestei perechi. Asa cum am mai spus: Mattens mi-a dat porumbei buni doar atunci cand l-am avut imperecheat cu Sissi si ceea ce este ciudat este ca acelasi lucru s-a intamplat cu ea. Am imperecheat-o pe Sissi cu asa-numitul “Fast blue”(Albastrul rapid) al meu, un mascul din 1988 care era deasemenea un reproducator senzational.Rezultatul a fost ca … am pierdut un an degeaba.Imaginati-va una ca asta.”Fast blue”, cel mai bun reproducator al meu imperecheat cu “Sissi” cea mai buna reproducatoare a mea mi-au reprodus numai “ciurucuri”. Asta este sportul columbofil!

Lectia
Sansele ca sa achizitionati porumbei buni sunt mult mai mari atunci cand cumparati porumbei reprodusi vara si … Multi oameni devin faimosi cu descendenti din porumbei pe care ii primesc cadouri.De fapt asta nu este un lucru foarte ciudat. Daca cineva doreste sa faca un cadou el vrea sa dea ceva bun pentru ca asta vine din suflet. Atunci cand vrei sa cumperi trebuie sa fii sigur ca persoana de la care faci achizitia este cinstita.
Nimeni nu poate sa iti garanteze porumbei buni insa cel putin te astepti de la cel care cumperi ca el face tot ce ii sta in putinta mai bine. Din acest motiv intotdeauna spun: “Nu inteleg de ce oamenii se uita in ochii porumbelului pe care vor sa il cumpere.Ei ar trebui sa se uite in ochii crescatorului care vinde porumbelul respectiv.”

Intr-un final…
Acum patru ani un om numit Mattens mi-a telefonat.”Iti mai aduci aminte de mine?” mi-a zis el. Bineinteles ca mi l-am amintit, pentru ca in pedigreele mele de obicei scriu numele crescatorilor de la care am luat porumbei.Si aproape zilnic ochii mei se lovesc de numele sau.”Vreau sa particip din nou cu porumbeii la concursuri” a zis.”Ai vreun porumbel de vanzare?”.”Nu, nu pentru tine” am reactionat eu.
Patru zile mai tarziu eram in drum spre Mattens cu o micuta cutie in masina.In cutie era un fiu din asa-numitul “Creilman”, cel mai bun zburator pe care mi l-a reprodus “Mattens”. “Acest porumbel este pentru tine” i-am zis lui Mattens.”Este un cadou pentru tine, este gratis”.
Doi ani mai tarziu mi-a telefonat.”Am castigat o masina cu un pui din porumbelul care mi l-ai facut cadou” mi-a zis.”Este un reproducator fantastic.” … Da, l-a luat pe gratis.
Cel mai bun porumbel pe care l-am reprodus in 2002 este un fiu dintr-o femela careia i-am zis “067”, un import. Am fost la un crescator belgian pentru a cumpara un frate si o sora a unui porumbel faimos de al sau. Pentru ca am platit o suma frumoasa am primit un porumbel gratis: 067!!!

© Ad Schaerlaeckens www.schaerlaeckens.com/

46.642485 27.734878
Scrie un comentariu

Postat in articole
Postat de: panaionel | 01/02/2010 VaduviaSISTEMUL VADUVIEI

IMPERECHEREA

Imprecherea se face cu aproximativ trei luni sau o 104 zile inainte de primul concurs.

In timpul imperecherii asigurati-va ca masculi sa-si trateze femelele cu toata atentia ( evitati luptele dintre femela si mascul )

Dupa 5 zile de clocit se trateaza tot efectivul pentru trihomonoza timp de 10 zile si apoi un complex multivitaminic pentru 3 zile; asta va dura pana in ziua a
18-a. Primul ou ar trebui sa “ciocneasca” in ziua a 19-

Este de recomandat ca perechile sa creasca cate un singur pui tinand cont ca ii asteapta un campionat destul de lung.
In cazul in care vreti sa pastrati ambele oua , in momentul in care femela face primul ou este bine sa-l luati in casa si
sa-l pueti inapoi in cuib dupa ce il va face pe al doilea ( sub femela tot acest timp va sta un ou de plastic ; oul care va sta in casa il veti pastra intr-o cutie infasurat in vata si nu uitati sa intoarceti cutia cu atentie de cateva ori pe zi, aceasta va preveni “ asezarea “ galbenusului ).

Saptamana 1

Cind pasarile incep sa hraneasca puii cu ‘’lapte’’ trebuie alimentate cu un amestec variat de boabe plus un complex vitaminic de 2 sau 3 ori pe saptamana.( vitaminele vor ajuta pasarile sa-si pastreze o conditie fizica buna si sa creasca pui de calitate )

Saptamana 2

Dupa o saptamina parintii vor hrani puii cu boabe mai ‘’tari’’, deci e timpul sa adaugati amestecului de baza ceva ‘’maruntis’’(mei ,cinepa,rapita,etc) si daca aveti ceva mazare.In aceasta perioada o pasare matura ar trebui sa consume aproximativ 40g boabe de doua ori pe zi.

Saptamana 3

Daca ai timp si poti ,incearca sa hranesti puii de cite 4 sau 5 ori pe zi ,in felul acesta vei reduce efortul parintilor si vei avea puii reusiti.

NOTA-in acest stagiu nu se va lasa mincare la discretie in hranitori si nici hranitori particulare in cuiburi.Este un fapt demonstrat ca nu veti avea pui mai bine crescuti daca boabele vor sta tot timpul in voliera.

Separarea femelelor

Se vor separa femelele de masculi cind puii au 17 zile,deci din acest moment masculii vor creste puii singuri.
Cind observati ca puii se vor da jos din castron puneti cutiute cu boabe,in special marunte,in cuib ptr ca puii vor incepe sa se hraneasca singuri.
Dupa 28 de zile veti intarca puii,si este de preferat ca in prima saptamina puii sa aiba coltul lor pe podea plin cu paie curate ptr ca se vor strange toti la un loc cautand caldura cuibului.Puilor li se va da hrana de 3 ori pe zi.

NOTA- luati boabele din compartimentul puilor de fiecare data cind au terminat de mincat
-separarea femelelor previne aruncarea primei pene la masculi
-in acest interval de timp,de la imperechere pina intarcarea puilor nu antrenati pasarile

Reimperecherea

Reimperecheati femelele 5 saptamani inaintea primei etape de concurs.
Dupa ce femelele au ouat inlocuiti-le cu unele din plastic,si dupa a zecea zi de clocit separati din nou femelele .Veti lasa masculii sa mai cloceasca inca trei zile dupa care cuiburile vor fi scoase din boxa.
NOTA- in acest stagiu antrenati masculii cat de mult puteti .

Acum a inceput perioada de VADUVIE

Masculii

Dupa primul concurs masculii nu se mai antreneaza, sunt lasati sa zboare doar in jurul casei. Se fac exercitii cu masculii de doua ori pe zi, dimineata si la 5pm . LASATI MASCULII AFARA , INCHIDETI VOLIERA , si in tot acest timp este bines a faceti curat inauntru, pentru ca dupa perioada de exercitiu ei vor vrea sa intre repede inauntru si este bines a nu stati in calea lor. Acest obicei odata deprins va “aduce “ secunde bune la intoarcerea din concurs .

Dupa terminarea exercitiului zilnic ei vor veni inapoi , de regula , fiecare din diferite puncte cardinale batand din aripi. Daca sunt in forma ei trebuie sa zboare singuri nu in stol.

Eate bines sa-i invatati sa manance alune , si dupa fiecare exercitiu in decursul anului sa gaseasca in boxa doua alune. Daca nu sunt invatati cu alune puteti folosi seminte de canepa .

La fiecare doua zile este bine sa le dati un supliment format din seminte mici .

NOTA – ESTE FOARTE, FOARTE IMPORTANT CA VADUVII SA NU FIE DERANJATI IN TIMPUL ZILEI IN PERIOADA DE REPAOS DINTRE EXERCITII !!!!

Femelele vaduve

Unul dintre cei mai importanti factori in sistemul vaduviei este femela.

EA TREBUIE SA FIE ATRAGATOARE SI DRAGASTOASA

Este foarte important ca ea sa NU se imperecheze cu celelalte female, deoarece in aceasta situatie va fi nefolositoare ca vaduva.

Un mascul pe care nu il folosim ca vaduv il vom pune de doua ori pe saptamna cate 10 minute in compartimentul vaduvelor , pe podea , inchis intr-o cutie de expozitie. Toate vaduvele vor vrea sa se “ joace” cu el , si acest lucru ca preveni imperecherea intre ele. Nu recomand inchiderea femelelor in boxe deoarece in primul rand acest lucru cauzeaza mult stress si afecteaza penajul . Este de preferat sa tinem femelele inchise impreuna cu puii si sa-i lasam tot impreuna sa zboare afara zilnic .

Cel mai bun lucru este sa le punem intr-un compartiment de unde pot vedea alti masculi, masculii de la natural sau de la matca DAR NU MASCULII LOR. Atata timp cat ele vad alti masculii nu se vor immperechea intre ele .

NOTA- Femelele se vor imperechea intre ele numai daca sunt complet isolate.

Hrana vaduvelor

Duminica , luni , marti – depurative

Miercuri, joi- 50% depurativ plus 50% amestec de concurs

Vineri, sambata – amestec de concurs

Duminica inchideti masculii in boxe , lasati femelele afara pentru o baie si dupa cateva ore de liberatae ele vor intra in compartimentul masculilor. Dupa cateva minute mutati femelele inapoi in compartimentul lor .

Introducerea femelelor pentru concurs

Lasati masculii in boxe ( jumatatea din boxa care pana acum a fost inchisa-dormitor ) si in acelasi timp introduceti cuibul in”dormitor”. Dupa o jumatate de ora inchideti masculii in boxe si apoi puneti femelele intr-un cos . Cosul terbuie sa aiba partea de deasupra dintr-un grilaj deoarece avem nevioe ca masculii sa le poata vedea.Pentru primele concursuri luam femelele si le punem in partea deschisa a boxei. Dupa aprozimativ 5 minute deschidem usita de la compartimentul inchis al boxei-dormitorul , introducem femela la mascul, dupa care o inchidem la loc. Daca masculul este in forma ar trebui sa se aseze in cuib si sa inceapa sa cheme femela . Femela ar trebui sa stea langa el si sa-l ciuguleasca pe gat in timp ce masculul va inchide ochii si o va chema pe un ton mai scazut.

Dupa aproape 5 minute veti lua masculul foarte usor de pe cuib si il veti pune in cos acesta fiind gata pentru concurs.

TOATE ACESTEA TREBUIE FACUTE IN LINISTE SI CALM!!!!

Luati cuiburile din boxe dupa ce masculii se afla in cos,deoarece vor fi murdarite de femelele ce vor sta acolo peste noapte.Este bine sa tinem femelele peste noapte in boxele vaduvilor ptr ca in primul rind acest lucru le va motiva ptr a doua zi la intoarcerea masculilor,si in al doilea rind nu va fi nevoie sa le mutam iar in compartimentul lor.

In momentul cind punem masculii in cos este bine sa-i examinam rapid.Deschide aripa si uita-te la pene.Da atentie penelor de la cotul aripii,sunt foarte importante.Urmatorul pas,intoarce porumbelul si verifica pieptul;pielea de-a lungul sternului trebuie sa fie rosie spre roz.Daca este prea inchisa la culoare inseamna ca il hranesti cu prea multe proteine,daca e uscata,ca si cind ar avea “matreata” nu este in forma si are o problema legata de alimentatie.In cazul acesta adauga mai multe depurative amestecului tau de hrana,si apa cu usturoi de 2-3 ori pe saptamina.

Dupa aceea uita-te dupa “punctele de forma”,care daca sunt presente ar trebui sa fie in mijlocul pieptului ,imediat sub piele,mici puncte rosii.Privindu-le pentru citeva secunde le veti vedea pulsind odata cu bataile inimii.Daca e asa este un bun semn.

Cel mai bun semn dintre toate il vei gasi la penile cozii,mai précis la fulgii care acopera tartita.Daca fulgii laterali care acopera tartita se incretesc si se ridica incercand sa treaca peste marginile laterale ale cozii(la baza cozii) este un semn ca pasarea respective e in superforma.Aceasta se va gasi numai la pasarile intretinute in mod exemplar.

Hraneste vaduvele inainte de intoarcerea masculilor de la concurs si verifica sistemele de inchidere de la boxe.
Este de preferat ca vaduvele sa vada masculul venind,de exemplu printr-o usa larg deschisa sau o fereastra mare decit sa folosesti un sputnik.Evenimentul sosirii va excita vaduvele la maxim daca vor putea vedea clar intrarea masculilor in voliera.

Cronometreaza vaduvii rapid si in liniste,cu calm dupa care inchide-I in boxe.Lasa-i impreuna cu femelele ptr 30 de minute,sau in cazul concursurilor mai grele ,o ora

EXTRAMOTIVATII

Citeva exemple de motivari pe care le puteti face in ziua imbarcarii:

- lasati masculii in “dormitor” cu cuibul,inchisi,si femelele libere in voliera timp de 30 min;dupa aceea introduceti femela la vaduv ,pe rind ,cite o pereche,si in momentul in care masculul cheama si femela e linga el in cuib puteti pune masculu in cos.

- aduceti femelele intr-un cos (cu partea de sus din grilaj) ptr ca vaduvii sa le poata vedea si lasati cosul pe podea in mijlocul compartimentului ptr 15 min.(vaduvii sunt inchisi in boxe).Dupa 15 min lasati femelele libere toate odata si vaduvii vor innebuni.La fel ca mai sus introduceti cite o femela pe rind la vaduvul respectiv si cind sunt impreuna in cuib puneti masculul in cos.

- lasati cosul cu femele in mijlocul compartimentului ,lasati vaduvii liberi in voliera(ei vor sta pe cos si vor incerca sa intre la vaduve)Peste 10-15 min inchide vaduvii singuri in “dormitoare” ptr 5min ,dupa care pune-i in cos.

- lasati vaduvii liberi in voliera cu femelele ,iar in momentul in care ei vor intra in “dormitor” puteti pune masculul in cos.

- lasati femela in boxa cu vaduvul inchis un “dormitor”,dupa 5min luati vaduvul,il puneti in cos si duceti la 3-5km.Inchideti vaduva in “dormitor”,sa astepte intoacerea masculului,lasati masculul la femela la intoarcere,dupa care il puneti in cos ptr concurs.

- inchideti vaduvul in “dormitor”,in cealalta jumatate a boxei puneti o oglinda,in asa fel sa se poata vedea in ea.El va crede ca este un alt mascul care incearca sa-i ocupe boxa;dupa 30 min puneti-l in cos ptr concurs.Femela trebuie sa-l astepte la intoarcere.

NOTA-luati masculul din boxa numai in momentul in care femela este peste el in cuib ,il ciuguleste pe git sau pe cap,el inchide ochii si bate usor si ritmat din aripa!!!

Sfaturi:
-uleiul de usturoi si drojdia de bere ajuta la curatirea singelui de toxine
-produse ca Digestal,Gem-Thepax amestecate cu ratia zilnica de doua ori pe saptamina ajuta la refacerea florei intestinale
-usturoiul pus in apa ajuta la cutatirea pielii porumbelului
-dati pasarilor jumatate din ratie inaintea exercitiului zilnic si jumatate dupa;acest lucru te va ajuta sa le tii sub control
-de fiecare data cind porumbeii petrec mai mult de o noapte in masina de concurs,la intoarcere trateaza-i ptr trihomonoza+multe vitamine.Un produs execelent este Aviform Ultimate.

MEDICAMENTE

Nu folositi anti-coccidioza, nu folositi antibiotice, nu folositi nimic. Oamenii ce folosesc astfel de lucruri semneaza un pact cu moartea pentru toti porumbeii nostri. Daca un porumbel se imbolnaveste si nu poate trece singur peste problema, scapati de el. Daca nu e in stare sa claseze, scapati de el. Daca nu-si poate gasi drumul catre casa, nu este bun, nu aveti nevoie de el. Are lipsuri. Porumbeii cu lipsuri vor avea numai urmasi cu lipsuri. Sunt incompetenti imunologic. Urmasii lor vor fi la fel. Veti cumpara tot mai multe tratamente, din ce in ce mai scumpe si mai sofisticate, ii veti ajuta si cu tonice. Opriti acest proces acum. Daca e bolnav si nu se reface singur, nu-l mai pastra. Folosirea medicamentelor duce la aparitia porumbeilor dependenti de ele pentru a se mentine sanatosi. In realitate nu avem nevoie de aceste medicamente.

Sa ne uitam la marii atleti ai lumii. La Olimpiade participa cei mai in forma, mai puternici si mai rapizi atleti din lume. Trebuie sa treaca o multime de teste anti-dopping. Nu li se permite sa ia nici macar medicamente contra racelii – nici un fel de remediu, NIMIC. Toti cei ce au avut nevoie de astfel de ajutoare nu au reusit. Unul dintre ei a fost trimis acasa din pricina unei simple pastile impotriva durerilor de cap. Continea o substanta interzisa. Ne-au ramas de urmarit cei mai in forma atleti ‘curati’ pomeniti vreodata.
Fara indoiala – este la fel si cu porumbeii. Daca vrem sa creem cele mai puternice, rapide si in forma pasari care au existat vreodata, daca vrem sa daramam recorduri, trebuie sa incetam sa le bagam porumbeilor pe gat gunoaie. Se poate observa ca e din ce in ce mai rau, nu numai ca porumbeii sunt tratati pentru orice prosteala, la orice mic semn ce apare, dar au inceput sa fie tratati si cand nu sunt simptome! Crescatorii le dau antibiotice in timpul sezonului de concurs, “sa fie”! Cumpararea si folosirea medicamentelor este deseori o totala pierdere de vreme, pentru ca administrarea medicamentelor de catre crescatori a fost intotdeauna o farsa.
Sa luam ca exemplu medicamentele anti-viermi si anti-coccidioza. Deseori crescatorii ofera porumbeilor doze din aceste substante la inceputul sezonului, inainte de imperechere. Apoi crescatorul se asteapta ca prin magie, pasarile sa nu mai aiba viermi si coccidioza tot anul. Este ca si cum ai lua aspirina in Ianuarie crezand ca nu te va mai durea capul tot anul.
La fel de absurd este crescatorul care colecteaza atent excremente, le pune in pungulite de plastic si le trimite la veterinar…odata! Dar cum ramane cu restul anului? Ca sa stii exact starea de sanatate a pasarilor ar trebui sa iei mostre saptamanal, de la fiecare pasare, tot anul. Si cate mostre trimite crescatorul? Una, doua, o suta? Daca un crescator are 100 de porumbei, ar trebui sa trimita 100 de mostre. Nu are nici un rost sa afli ca unii dintre porumbei sunt sanatosi daca altii sunt rezervor de boli.
Si de ce doar excremente? Cum poate spune veterinarul ca este vorba de o infectie a tractului superior al aparatului respirator analizand chestii care ies pe la capatul celalalt? Ce ziceti de probe din trahee sau s mai bine probe de sange? Cand va sunati doctorul si ii spuneti ca nu va simtiti bine, aveti temperatura sau va lipseste pofta de mancare, doctorul nu spune…”trimite-mi o punga cu excremente!”. Trebuie sa te examineze, sa se uite in gat, sa iti verifice respiratia, sa-ti ia temperatura, sa-ti analizeze bataile inimii. Poate lua o proba de sange pentru analize de laborator. Vor face o numaratoare a celulelor albe din sange, vor masura nivelul de proteine sau cel de anticorpi. Nu se vor lega de …excremente. Si ajungem la ideea urmatoare.
Din diverse motive, crescatorii au impresia ca si-au dat doctoratul in bolile porumbeilor. Doar daca mentionezi ca tineretul nu prea zboara bine, deodata ei stiu ca-i vorba de salmoneloza, tricomonoza, paramixoviroza, ornitoza, etc. Si mai rau, stiu ei medicamentul ce va rezolva problema. Putem lua ca exemplu boala tineretului, “adenovirus”, ce are ca simptome vomitatul mancarii, excremente apoase si scaderea in greutate. Acum sa ne gandim la simptomele otravirii – vomitare, excremente umede, deseori verzi si scadere in greutate…si acum sa ne gandim la simptomele salmonelozei – vomitarea mancarii, excremente apoase si deseori verzi, si… ati ghicit, scaderea in greutate.
Sa ne uitam la semnele paramixovirozei – gat intors, care este si semn al otravirii, cat si semn al salmonelozei uneori… sa mai continui?
Este o mare suprapunere de simptome ale diverselor boli incat pentru a pune un diagnostic sigur, este nevoie de analize de laborator facute de experti. Dar multi crescatori se multumesc cu sfatul primit “la o bere” de la un “mare cunoscator” ce nu face decat sa regurgiteze ce tocmai a citit in ultimul ziar columbofil. Pentru a identifica daca un tanar chiar are boala in cauza, este nevoie de o proba de sange. De exemplu, pentru a idetifica boala tineretului este nevoie de un test biochimic pentru a identifica proteine exclusive adenovirusului (si sunt cel putin 3 tipuri). Sau alternativ, ati avea nevoie de un microscop de mare putere (costand in jur de 250.000 lire) pentru a putea identifica particulele din celulele porumbelului afectat.
Crescatorii merg pe ghicite, intuiesc ce boala au porumbeii, ce tratament trebuie aplicat, ce doza si cat timp a dureze. Fara indoiala, ei intuiesc gresit. Deci, putem zbura porumbeii fara a da fuga la dulapul cu medicamente? Pai sa ne intoarcem cu gandul 50 de ani in urma. Intrebati orice crescator din acea era daca porumbeii lor erau secerati de paramixoviroza sau adenovirus. Intrebati-i cat de des vaccinau sau cat de des ofereau porumbeilor antibiotice… raspunsul lor va fi “niciodata”, nu erau astfel de boli pe atunci. Sigur ca bolile pandeau, dar populatia de porumbei voiajori aveau niste sisteme imunitare atat de puternice incat bolile nu le puteau invinge.
Crescatorii nu vaccinau si nu foloseau antibiotice. Daca un porumbel se imbolnavea si nu se refacea singur, tratamentul oferit era…oala. Totusi, ei zburau curse de peste 1000 km. Efectuau intregul plan de zbor, de regula cu un mic cotet de gradina si o echipa mica de porumbei, si nici nu cunosteau imensele pierderi de tineret ce se inregistreaza astazi.
Astazi vaccinul de paramixoviroza este obligatoriu prin lege dar se face lobby pentru eliminarea acestei restrictii. Ironic este ca se doreste eliminarea vaccinarii obligatorii care se face totusi odata pe an, dar in rest crescatorii umfla porumbeii cu medicamente saptamanal plini de entuziasm, chiar daca lipseste obligativitatea in acest caz.
Deci, ce consecinte vor fi daca o sa continuam sa folosim medicamente precum antibioticele? Ei bine, raspunsul poate fi usor argumentat cu un exemplu de la populatia umana. Folosirea in exces a antibioticelor a adus MRSA – methicillin resistant staphylococcus aureus. Este un super microb. Este rezistent la aproape toate clasele de antibiotice existente si a speriat lumea medicala. Pacientii pot merge la un spital pentru un control oarecare de rutina si sa se trezeasca ca nu mai pot pleca. Sunt izolati in carantina. Motivul cresterii puterii acestui microb este folosirea in exces a antibioticelor. In anii ‘70 – ‘80, doctorii prescriau antibiotice pentru orice. Te duceai la doctor pentru o infectie virala si primeai antibiotice. Antibioticele nu ajutau impotriva virusului dar erau date pentru a preveni “infectii bacteriene secundare”. Tot ce au facut antibioticele a fost sa omoare bacteriile normale si supravietuiau doar cele rezistente la antibiotic.
Sa luam ca exemplu boala tineretului, este produsa de un virus – adenovirus – si ce fac crescatorii? Ofera antibiotice! De ce? Ca sa impiedice “infectii secundare provocate de bacterii” – antibioticele nu au efect asupra virusului, ci doar asupra bacteriilor.
Fiti pe faza, porumbei, super microbii se pregatesc sa atace! Sa nu va inchipuiti ca nu poate fi asa. S-a intamplat deja la oameni. In 1940 penicilina distrugea usor bacteria ce cauza meningita, insa astazi, in SUA, datorita utilizarii in exces, 3 sferturi dintre bacteriile cauzatoare de meningita sunt rezistente la penicilina.
Sa luam exemple din lumea pasarilor. In Kenya unde antibioticele sunt adaugate in hrana pasarilor de ferma, gusile lor sunt pline de bacterii rezistente la tetraciclina. Ce nu reusesc crescatorii sa inteleaga este ca porumbeii sunt plini de bacterii binefacatoare. Sunt necesare pentru functionarea normala a porumbelului in care traiesc. Sunt in competitie si tin la distanta alte bacterii letale. Acest fenomen se numeste simbioza, traiul in comun a doua organisme pentru beneficiul ambelor. Deci bacteriile bune primesc o casa calda inconjurata de nutrienti si gazda porumbel primeste protectie impotriva bacteriilor nocive. Unele bacterii din gusa chiar ajuta la descompunerea mancarii. De asta cand iei antibiotice ai probleme la stomac si cand porumbeii le iau au gainat umed.
Deci, despre cate bacterii bune vorbim? Sa luam organismul uman. Sunt de 10 ori mai multe bacterii in corpurile noastre decat celule. Pe un centimetru patrat de piele sunt 10 milioane de bacterii. Cand este necesar, numarul de bacterii din intestine se poate dubla la fiecare 20 de minute. Si astea sunt doar bacteriile, nu am inceput sa numaram inca virusii, sau ciupercile. Nu stim numerele exacte raportat la porumbel, dar daca reducem scara de marime si adaugam numeroase specii de ciuperci si protozoare, ne apropiem de realitate. Se pot vedea deci consecintele in cazul interventiei asupra acestui delicat echilibru. O cura de antibiotice ar distruge bacteriile prietenoase lasan cale libera adevaratelor organisme periculoase care pot fi si letale. Nu dureaza mult pana la aparitia acestor organisme rezistente la antibiotice. Si ce e mai rau e faptul ca aceste organisme pot pasa rezistenta lor la antibiotice catre alte forme de viata, prin schimb de DNA.
Deci ce strategie sa adoptam impotriva acestor boli? Raspunsul este: niciuna. Lasa porumbelul sa se descurce. Ani de evolutie l-au slefuit intr-o vietate cu un super sistem imunitar. Este chiar mai bun decat al oamenilor – l-ati vazut si voi in actiune. Analizati un porumbel ce vine dintr-un zbor sau concurs cu o gaura in piept, dupa ce a lovit un fir, copac, etc. In cateva saptamani porumbelul este ca nou, fara nici un medicament. Imaginati-va echivalentul uman al unei astfel de rani – fara ingrijire medicala atenta, intr-o saptamana am fi morti. Oricum, porumbelul se poate descurca, fara vasta colectie de medicamente ce ne sunt necesare noua.
Sigur ca vor fi epidemii, cea de paramixoviroza a fost cea mai recenta, dar odata ce populatia de porumbei si-a dobandit rezistenta necesara, boala se va stinge. Doar uitati-va la porumbeii “maidanezi” de pe strazi. Cad ei pe capete rapusi de paramixoviroza? Nu, si totusi nu beneficiaza de un vaccin. Cei slabi, ce nu au dobandit un sistem imunitar puternic, au murit de mult. Cei puternici au supravietuit, au dat nastere la noi generatii ce sunt perfect capabile sa se lupte cu virusul. Ei nu traiesc in custi calduroase, nu primesc apa curata sau o dieta echilibrata ci resturile ce le arunca oamenii pe strada. Dar de gugustiuci ce ziceti? Sunt la fel de expusi la paramixoviroza si adenoviroza ca si voiajorii nostri, si totusi traiesc fara probleme. Nimeni nu le da medicamente, sunt imuni.
Vor mai fi epidemii, se crede ca adenovirusul, responsabl de “boala tineretului” incepe sa atinga proportii epidemice. Avem nevoie de o noua strategie de a aborda aceste boli. Medicamentele nu sunt raspunsul. Atat timp cat nu incepem sa creem porumbei cu sisteme imunitare mai bune, vor fi si mai multe epidemii in viitor. Defapt se spune ca deja este un nou virus pe drum catre porumbei – a inceput intr-o crescatorie din Germania. Se numeste Circovirus. Este echivalentul SIDA in lumea porumbeilor. Este cauzat de un virus ce infecteaza si distruge limfocitele B, acestea fiind celulele ce produc anticorpi ce dau raspunsul imunitar. Virusul face porumbelul incapabil sa raspunda la alti agenti patogeni. Nu se stie nici un leac.
Epidemii similare s-au intalnit la oameni. In anii ‘90, o epidemie de hepatita C a afectat toata America de Nord. Da, oamenii s-au imbolnavit, unii au murit, dar sistemele imunitare ale majoritatii sanatoase, au luptat cu boala. Aceasta este inca prezenta, sunt 4 milioane de purtatori, ce isicontinua viata fara simptome. Natura va invinge mereu medicamentele.
Sa luam ca exemplu HIVul, care si-a ridicat capul urat in anii ‘70. Medicamente sunt acum disponibile, dar deindata ce un nou medicament este folosit, virusul sufera mutatii si devine rezistent. Terapiile curente se bazeaza pe oferirea a duzini de medicamente zilnic, si deindata ce acestea nu mai sunt luate, boala revine. SIDA este pe tot continentul African. In unele orase, peste jumatate din populatie are HIV. Oricum, se dezvolta o sub-populatie de oameni imuni la aceasta boala ce poseda in celulele corpului niste proteine unice ce fac imposibila penetrarea virusului.
Similar, trebuie sa incepem sa selectam porumbeii cu cele mai bune sisteme imunitare. Dealtfel, o facem deja dar pentru alte lucruri. Sa luam cursele, daca un porumbel are rezultate proaste in mod constant, ajunge mereu acasa fara a clasa, nu il bagam la matca, nu construim o familie pe baza lui, ci scapam de el.
Dar cu bolile cum facem? Apare ipocrizia. Daca avem un porumbel ce se imbolnaveste, unul cu un sistem imunitar slab, il indopam cu medicamente si scoatem pui din el. Este o nebunie!!! Cei mai puternici porumbei nu au nevoie de medicamente, au un sistem imunitar ce ii protejeaza perfect. Am observat de atatea ori: unii il au, altii nu. De exemplu raceala la ochi, de ce unii porumbei o iau dar majoritatea nu au nici o problema? Pentru ca sunt imuni. Ce face crescatorul cu porumbeii bolnavi? Ii trateaza si mai produce niste bolnaviciosi din ei!
Dar ce ziceti de tricomonoza? In trecut am avut o pereche de pui pe cuib, unul avea tricomonoza, celalalt nu. De ce? Pai cel ce nu avea tricomonoza, avea un sistem imunitar puternic. Stiti pe care l-am tinut? Pe nici unul!
Nu doresc porumbei, nici macar colateral inruditi cu bolnaviciosii. Puteam sa tratez, dar e destul de greu sa castigi cu porumbei perfect sanatosi, ce sa mai complici situatia incerci sa faci treaba cu toti bolnaviciosii indopati de medicamente.
Sunt destule exemple ce arata de ce e in stare sistemul imunitar. De ce unele crescatorii au sindromul puilor (adenovirus) iar altele nu? Poti amesteca porumbeii saptamanal in masina de concurs, unii raman perfect sanatosi pe cand altii culeg toate bolile posibile. Deci ce facem in viitor?
Din pacate se face o publicitate prea agresiva medicamentelor, deci nu pot sa dispara. Uitati-va la publicatiile columbofile, multe sunt pline de reclame la substante ce va fac porumbeii “mai sanatosi”. Marile companii fac pe dracu in patru sa va vanda ultimele terapii miraculoase. Au rasarit o multime de specialisti ce ofera diagnostice care sa te ajute. Chiar poti cumpara microscoape, pentru ca seara, cand n-ai nimic mai bun de facut, sa te uiti fascinat la pretioasele excremente de porumbel!
Publicatiile columbofile ar trebui numite “Jurnale pentru porumbei bolnavi”, prea abunda de astfel de subiecte. Ni se spala creierele. Suntem mereu in alerta, e de ajuns ca un porumbel sa stranute si alergam la dulapul cu medicamente. Incet incet, creem o populatie de porumbei dependenti de medicamente.
Consecintele? Mai multe linii de bacterii rezistente la antibiotice, mai multe tipuri de coccidioza rezistenta, mai multe epidemii letale. Tot mai mari pierderi de tineret. Totusi putem opri asta acum. Mergi la dulapul de medicamente, ia-le pe toate, arunca-le si nu mai cumpara niciodata. Porumbeii nu au nevoie de ajutorul nostru.
Tineti custile curate si uscate. Oferiti hrana de calitate si apa curata, mult aer curat. Nu suprapopulati. Daca un porumbel are o problema si nu trece peste ea singur, eliminati-l. Tineti-i pe cei puternici. Foarte curand, cusca Dvs. Va fi plina de putere si vigoare, cu porumbei imuni la toate bolile ce incearca sa-i inconjoare. Pierderile de tineret vor fi probleme date uitarii. Cursele de porumbei pot fi o placere, nu ingrijorare.

46.642485 27.734878
Scrie un comentariu

Postat in articole
Postat de: panaionel | 01/02/2010 OchiulConfiguratia Ochi-Fata


Aceasta inseamna stiinta de a citi de pe fata si ochii porumbelului.Este un lucru greu,care necesita multa stiinta si observare si …. inca ceva care nici nu se poate exprima in cuvinte,noi sa o numim – INTUITIE -.Columbofilul care stie citi din ochii si fata porumbelului se poate numi un om norocos.Si totusi,ce se poate observa(citi) din ochii si fata porumbeilor:

I. INTELIGENTA – un lucru fara de care porumbelul nu are nici o valoare.Aceasta calitate este impartita pe fiecare porumbel in mod diferit.Noi va trebui sa stim sa recunoastem exemplarele cu multa sau maxima inteligenta.

II. VOINTA – este un factor determinant in cariera unui porumbel,de care depind in mare masura rezultatele obtinute pe un sezon sau pe intreaga viata.Vointa se poate observa la porumbel prin felul cum se comporta in mana crescatorului,in crescatorie si in timpul concursurilor.

In mana - cand este luat,porumbelul isi manifesta dezacordul prin sucituri astfel ca de multe ori crescatorul trebuie sa-i dea drumul,pentru a-i proteja “costumul”.De asemenea daca este tras de cioc(metoda lui Piet de Werd) il retrage energic.

In crescatorie – vointa porumbelului se poate observa in modul um isi apara cuibul de alti porumbei si chiar de crescator.

In timpul concursurilor – vointa se manifesta prin intoarcerea cat mai rapida in crescatorie si asta nu numai la o etapa, ci etape de zbor la rand.Sa fie capabil de a face mai multe zboruri de-solo, adica locul I pe club sau crescatorie.In ansamblu,sa fie un luptator si dornic de a castiga.Deci un porumbel sa devina campion,are nevoie in primul rand de inteligenta si vointa,iar vitalitatea,musculatura,greutatea,etc. – pot influenta in bine sau in rau rezultatele.S-au vazut de nenumarate ori porumbei cu inteligenta si vointa deosebita, dar cu rezultate slabe sau fara rezultate in etapele de concursuri.In aceast caz mai mult ca sigur, necazul vine de la sanatatea si mai de la imbolnavirea ficatului, lucru ce se observa greu, dar care face ca multi porumbei valorosi sa traga pe linia moarta si sa devina niste anonimi.

ATENTIE – Imbolnavirea ficatului in marea majoritate a cazurilor, il producem noi crescatorii,prin nestiinta folosirii corecte a medicamentelor.

46.642485 27.734878
Un comentariu

Postat in articole
Postat de: panaionel | 31/01/2010 Drojdia de bere si efectele sale terapeuticeO forta vitala exceptionala
Drojdia de bere contine (nu este vorba de drojdia de paine) aproape toate elementele de care are nevoie metabolismul pentru a functiona cit mai bine. Analiza sa biochimica arata ca ea contine nu mai putin de 17 vitamine diferite (majoritatea din complexul B), 16 aminoacizi, 14 saruri minerale si circa 46 la suta proteine. In plus, prin metoda de uscare folosita si prin prepararea sa la temperaturi foarte ridicate, sint conservati aproape toti constituentii, desi celulele vii sint distruse termic. Drojdia de bere contine, de asemenea, nu mai putin de 20 de milioane de celule pe gram, de unde i s-a dat numele de drojdie vie (aceasta se poate procura si sub forma de gelule). Prin continutul sau bogat in toate aceste elemente enumerate mai sus, drojdia de bere constituie un aliment natural complet, un remediu preventiv si curativ.
Drojdia de bere intirzie procesul de imbatrinire

Folosirea curenta a drojdiei de bere are de asemenea un efect regenerator, care poate ajuta organismul sa ramina tinar si in forma. Nutritionistul american Paul Bragg, care era la rindul sau un mare amator de drojdie de bere, afirma ca aceasta nu contine numai o mare cantitate de proteine, minerale si vitamine, ci si acid nucleic. Astazi se stie faptul ca acidul nucleic conduce procesul de formare a celulelor noi, care le inlocuiesc treptat pe cele deteriorate. In mod normal, acidul nucleic isi pierde treptat aceasta capacitate de a comanda reinnoirea celulelor.

Dupa Bragg insa, acidul nucleic continut in drojdia de bere poseda capacitatea misterioasa de a intirzia imbatrinirea prematura. Persoanele in virsta, carora li se prescrie drojdie de bere, pot constata in doar citeva luni o ameliorare a starii generale, precum si un surplus de energie binefacatoare. Pielea devine supla, tenul se coloreaza, totul dovedind o stare buna de sanatate.

Consumind drojdie de bere timp indelungat, o armata de celule vii patrunde in organism, nu numai pentru a ataca toxinele care circula in singe, ci si pentru a intari sistemul imunitar al acestuia.

Aceasta actiune se reflecta in general asupra principalelor functiuni ale organismului. In plus, drojdia de bere poate reface flora intestinala distrusa de medicamente si antibiotice. Despre drojdia de bere s-au scris chiar si teze de doctorat

Doctorul Fournat de la Facultatea de Medicina din Lyon este chiar autorul unei teze de doctorat privind drojdia de bere. El consemneaza faptul ca drojdia de bere are actiune in afectiuni diverse, precum: enterite, colite si diaree, ciroza ficatului, toate formele de avitaminoza B, diabet, furunculoza, acnee si seboree, scleroza in placi.

Dupa alti autori, precum Arnozan, Faisan si Pietta, drojdia de bere poate fi folosita in caz de osteomielita, pneumonie, gripe, variola sau anemie.


Toti autorii sint unanim de parere ca folosirea in scop terapeutic si preventiv a drojdiei de bere cistiga din ce in ce mai mult teren. Pe piata occidentala exista deja drojdie de bere imbogatita cu seleniu (agent antioxidant) sau cu siliciu. Cura de drojdie de bere are eficienta daca este urmata timp de trei-patru luni, iar efectele ei nu intirzie sa apara. In general, drojdia de bere se administreaza de doua-patru ori pe zi, dimineata si seara. Ea poate fi amestecata cu lichide, dar trebuie neaparat luata intre mese. Dizolvata si bauta inainte de masa, taie pofta de mincare, micsorind numarul de calorii primite de organism. Efectele unei linguri de drojdie de bere se resimt aproape imediat si se mentin timp de mai multe ore.

O reteta de preparare a drojdiei de bere din comert:

Se pune un pachet de drojdie de bere din comert intr-un vas emailat,se adauga o jumatate de lingura de zahar,se puneputina apa.Totul se amesteca, cu o lingura de lemn.Practic,la 10 kg de boabe folosim o jumatate de pachet de drojdie,care se amesteca cu apa pana cand obtinem o pasta mai groasa un pic decat mierea. Acest amestec obtinut il combinam cu boabele. Dupa ce boabele se usuca, le administram porumbeilor.

Foarte important sa folosim un vas emailat si o lingura de lemn,pentru ca drojdia sa nu isi piarda proprietatile chimice.

46.642485 27.734878



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.