30 poze   46666 vizite
Albume
Adapostul porumbeilorAdeno Coli PrevenireAlegerea reproducatorilorAlimentatia porumbelului voiajorAnomalii la naparlirea remigelorArticole utileBoala limbii albastreBoli si tratamente la porumbeiBolile porumbeilor si tratarea lorBolile respiratorii o problemaCaile succesuluiCalendar columbofilCalendarul de activitati columbofileCalitate vs cantitateCalitatea hraneiCeai de urzicaCele 10 reguli de baza ale reproductieiCerinteConcursuri pregetire si recuperareConsangvinizareaConstruirea consistentei la porumbeii dumneavoastraContactCosul sau manaCriterii de selectie a porumbeilor voiajoriCriteriile de selectie a porumbeilorCum sa reproduci porumbei buniDe vanzare porumbei cu norme au si cupeDepresia de consangvinizareDespre antrenamentele porumbeilor la inceput de sezon sportivDespre sanatateDisparitia unui cosmarEducatia puilorEfectul caldurii si imunitatii in timpul curselorExcremente moiFa-ti temele inainte de a cumpara porumbeiFormula sucesului in sportul columbofilGafaitul la porumbeii de concursGhid de medicatieGHID SI INFORMATIIGradinita columbofilieiHrana porumbeilorHranire si IntretinereHreanul remediul naturalImperechereaLegile columbofileMai multeMetoda de hranire castigatoareMetode de joc ale masculilorMierea de albina remediul naturalModalitate de inperechereMotivatia porumbeilorMuschiiNaparlireaOpservatii personaleOtetul de mere remediul naturalPELINUL LA PORUMBEIPorumbei in forma si metode de zborPorumbei pierdutiPorumbei voiajori si argila   Porumbei voiajori si catina   Porumbei voiajori si Ceapa      Porumbei voiajori si otetul de miere         Sfaturi trucuriPorumbei voiajori si varzaPregatirea porumbeilorPregatirea puilor inainte de antrenamentePregetire si recuperareProcesul de naparlireProgram de concursProgram de iarna profilactic curativPt porumbei voiajori de zborReactii adverse ale medicamentelorReguli de angajare a porumbeilor la fondReguli de care sa ne amintimRenedii NaturaleReproducere si imperecherea porumbeilorReproducereaReproducerea si imperecherea porumbeilorRetete pentru porumbeiRetete pt porumbeiRolul sarurilor minerale in alimentatia porumbeilorSanatatea ochiuluiSchema de tratament preventiv la porumbeii voiajoriSecretul campionilorSelectia porumbeilorSelectia porumbeilorpt echipa de concursSelectia puilorSfaturiSfaturi despre sanatatea porumbeilorSisteme de jocSite-uri pt columbofiliSpecialistii olandezi si belgieniStiati caSuplimente naturaleTratament pentru porumbei voiajoriTricomonoza si infectii respiratoriiVariolaVarza pentru porumbeiVentilatia in volieraVitalitateaVitalitatea porumbelului voiajorVoiajoriVoiajori 2016Voliera

membru din 14 noiembrie 2010

Motivatia porumbeilor

Motivatia porumbeilor, dupa 2 articole de Ad Schaerlaeckens
January 29th, 2013 | Author: admin
Acest articol este bazat pe doua articole postate de Ad Schaerlaeckens pe propriul site (www.schaerlaeckens.com):
1. „Give them a boost”
2. „So you think you can boost?”
Cu totii incercam sa facem porumbeii sa zboare mai repede. Cu totii dorim sa aflam tehnici si metode noi de a pregati pasarile inainte de concurs.
Va trebui sa ne amintim, totusi, ca doar o pasare perfect sanatoasa si foarte bine antrenata va putea fi pe deplin motivata sa ajunga acasa cu o viteza superioara. Altfel motivarea, chiar corect aplicata, nu va duce la obtinerea rezultatului scontat, iar noi vom crede ca am fost mintiti de cei care ne-au dezvaluit tainele metodei respective.
Sa vedem mai jos ce spune Ad Schaerlaeckens despre acest lucru:
„Este de necrezut ce am incercat, de-a lungul timpului, pentru a-mi face pasarile sa zboare mai repede:
- Puneam un alt mascul in boxa vaduvului, inainte de imbarcare;
- Am pus din ce in ce mai multe oua sub o pereche ce clocea;
- Am pus oglinzi in boxe, asa incat pasarea ce clocea sa se simta amenintata;
Si tot asa, am facut multe lucruri, avand ca unic scop motivarea pasarii pentru intoarcerea cat mai rapida acasa.
Am folosit aceste trucuri, invatate de la colegi columbofili pe jumatate beti, inca din copilarie. Acei oameni credeau ca incearca sa ma invete, sau vroiau doar sa faca pe grozavii in fata mea.”
Cu siguranta ca sunt o multime de astfel de trucuri, nu sunt sigur ca cineva le cunoaste pe toate. Nici nu cred ca ar fi necesar.
Parerea mea este ca porumbeii se pot adapta pe baza metodei de lucru a crescatorului. Cei care nu se adapteaza dispar, fie se pierd, fie sunt eliminati de crescator.
De aceea, campionii vor fi intotdeauna cei care isi lucreaza ani de-a randul familia de porumbei.
Cei care doar cumpara porumbei, in fiecare an, in speranta succesului, nu vor obtine nimic bun. Mai ales daca nu foloseste aceleasi metode de motivare pe care le-a folosit crescatorul de unde a cumparat acei porumbei.
De ce? Pentru ca porumbeii s-au adaptat/selectionat pe un stil de lucru, in lipsa acestuia, porumbeii nu vor da randament maxim.
Sa vedem mai jos daca pentru Ad chiar au functionat toate aceste trucuri:
„Din nefericire, doar foarte putine, din asa numitele trucuri, au functionat.
Oglinda din boxa nu a avut efectul de a enerva porumbelul ce clocea, in schimb acesta s-a speriat si a fugit.
Cand am pus mai multe oua in cuib, pasarea s- a uitat la mine ca si cum ar fi vrut sa spuna: <<Esti cumva bolnav?>>
Cu ajutorul acestor trucuri am reusit sa transform pasarile bune in pasari mediocre. Si atunci am inceput sa cred in cuvintele unui batran campion ce spunea mereu:
- Eu nu cred in motivatia suplimentara. Doua lucruri sunt cu adevarat importante: forma in care se afla pasarile si calitatea acestora.
Acest om a fost un adevarat campion, iar de la adevaratii campioni ai mult mai multe de invatat decat de la columbofilii pe jumatate beti dintr-o cafenea.
Teritoriul
Asta nu inseamna ca nu putem face chiar nimic pentru a imbunatati propriile rezultate din concursuri.
Am scris, deseori, ca dragostea pentru propriul teritoriu este cea mai buna trasatura a porumbelului de calitate.
Acest lucru, pentru mine, este mult mai important decat un spate puternic sau altceva.
In filmele documentare despre natura poti vedea cum animalele se lupta pana la moarte pentru a-si apara teritoriul. Ca si cum ar gandi ca niste oameni ce se elimina unii pe altii pentru o bucata de pamant. S-a intamplat in timpul lui Caesar, Napoleon, Hitler si, chiar astazi, in Israel.
Deci, daca teritoriul este asa de important, atunci acesta este un motiv destul de intemeiat pentru a le oferi pasarilor o crescatorie cat mai agreabila.
Verkerk spunea odata:
- Daca as avea un secret, atunci acesta ar consta in faptul ca fac tot posibilul ca porumbeii mei sa se simta comfortabili si fericiti in crescatorie.
Insa, nu sunt de parere ca aceste super conditii pot fi create intr-o singura zi. Toate metodele pentru motivarea pasarilor trebuiesc construite pas cu pas.
Secretul unui columbofil batran
Intr-o zi, un columbofil in varsta, dar inca un mare campion, m-a invitat sa-i fac o vizita. Nu l-am refuzat. De la astfel de crescatori care concureaza foarte bine, si fac asta pentru o perioada mare de timp, cu siguranta ai ce invata, iar eu imi doresc sa pot invata mereu lucruri noi.
Cand am intrat in crescatoria lui, el m-a intrebat daca nu vad nimic special. Cu toata silinta, nu am putut gasi nimic special.
- Numara pasarile, mi-a cerut.
Atunci am inteles ce vroia sa spuna! 13 pasari si doar 12 boxe.
- Acesta este secretul meu, mi-a spus, si a continuat:
- Bineinteles, in primul rand ai nevoie de pasari bune, insa o a 13-a pasare intr-un compartiment cu 12 boxe poate favoriza obtinerea unor rezultate uimitoare. Pasarile trebuiesc hranite individual, pe boxe. Cea de-a 13-a pasare va dori sa manance, astfel ca va zbura din boxa in boxa. In acest mod, pasarile se vor simti amenintate, si, crede-ma, ura fata de un intrus are un efect mult mai mare decat dragostea fata de propriul partener.
Doi porumbei ce se lupta pentru aceeasi boxa pot deveni amandoi castigatori. Insa, lucrurile trebuiesc tinute sub control. Masculul care a pierdut lupta pentru propriul cuib va fi terminat ca si zburator.
Unii crescatori lasa o boxa libera in compartimentul zburatorilor. O deschid si o inchid din cand in cand in timpul sezonului. Pasarile simt un nou teritoriu si , iarasi, rezultatele pot fi uimitoare.
Dispunerea boxelor in forma de L si odihnitorile din compartimentul zburatorilor
Unii crescatori au boxele pozitionate pe doua laturi ale compartimentului, sub forma de L. Sau, chiar pe peretii opusi, fata in fata, ca si Kris Cleirbauts.
Se creste astfel rivalitatea in compartiment si, ca urmare, si conditia pasarilor.
Asa cum am spus mai sus, deschiderea unei boxe in plin sezon poate fi foarte folositoare, dar mai poti atarna odihnitori nu prea departe de boxe. Aceasta metoda are un efect dublu. Vor fi porumbei care vor sa ocupe acele odihnitori, iar porumbeii ce au boxele langa aceste noi odihnitori se vor simti amenintati.
Aceste lucruri vor avea un efect mult mai mare decat vitaminele sau alte lucruri inutile, pe care multi crescatori le ofera pasarilor lor.
Gratarele
Unii crescatori au gratare pe podea. Se micsoreaza astfel timpul de curatenie. Atata timp cat crescatoria este uscata, atunci nu vad nimic in neregula cu aceste gratare. Maurice Voets a avut asemenea gratare si ce mare campion a fost acesta!
Primele mele gratare au fost din fier. Acestea sunt acceptabile pentru voliere deschise, dar nu sunt bune pentru compartimentele zburatorilor. Penele se pot deteriora, iar pasarile nu se simt comfortabil pe aceste gratare.
Cele mai bune gratare sunt cele din plastic sau lemn. Distanta ideala intre ele este de 22 milimetri. O distanta prea mica va face imposibila caderea gunoiului, iar o distanta prea mare va crea probleme pasarilor ce nu vor putea sa umble pe ele.
Concluzie
In primul rand ai nevoie de pasari bune pentru a obtine succesul, insa doar pasarile bune nu sunt deajuns. Mediul in care traiesc aceste pasari, vreau sa spun crescatoria, va face in cele din urma diferenta!”
Insa multi crescatori nu sunt satisfacuti doar de aceste metode. Ei vor sa obtina rezultate din ce in ce mai bune, iar pentru acest lucru apeleaza la urmatorul nivel: medicamentele. Limita dintre droguri si medicamente devine uneori destul de difuza.
Sa vedem, mai jos, ce parere are Ad Schaerlaeckens despre acest lucru:
„Inca de la inceputurile sportului columbofil, au existat crescatori care au facut absolut orice pentru a-si determina porumbeii sa vina mai repede acasa, sau sa ii “transforme” in porumbei mai buni.
Telul lor era sa poata zbura bine de-alungul intregului sezon, dar au descoperit ca acest lucru este o iluzie.
Acest lucru era posibil in anii 90 cand se administra porumbeilor Cortizon. Insa, acesta a fost un drum gresit. In special, acei crescatori care au folosit Ledercort si apoi au vandut porumbei sunt principalii vinovati! Si-au vandut campionii dopati in Asia, unde au devenit repede infertili sau pur si simplu nu au reprodus nimic. Ledercort este o otrava, si multumita lui Dumnezeu, acesta este astazi interzis.
In acei ani, foarte multi foloseau si produsul denumit Neo Corteff, un produs foarte bun care nu afecta deloc porumbeii. Dar nu peste mult timp, si acesta a fost interzis.
Dar trebuie sa recunosc, pentru columbofili este mult mai usor, astfel , sa identifice produsele interzise, acestea fiind toate produsele care incep cu COR de la Cortizon.”
In Romania, stim cu totii, ca inca nu se fac analize pentru depistarea dopajului la porumbei. Oare cati dintre crescatorii nostri folosesc produse pe baza de Cortizon?
Putem identifica destul de usor astfel de pasari printre cele care prind doar un sezon de top apoi dispar. Acestea sunt, fie vandute in plina glorie, fie dupa un an dispar din clasamente datorita efectelor adverse ale drogului.
Cumparatorii se pacalesc foarte tare, cumparand astfel de pasari. Asa cum se spune si mai sus, asemenea pasari sunt terminate din punct de vedere reproductiv.
Acesta este un motiv in plus pentru a nu cumpara pasari din crescatoriile cu foarte multi porumbei, acesti crescatori fiind mult mai tentati de a „sacrifica” (a se citi droga) cateva pasari pentru obtinerea unor rezultate care sa-i faca repede faimosi. Orgoliul si ambitia de a ajunge cat mai repede, cat mai sus, poate intuneca mintile multora. Sper sa ma insel.
Mai jos, Ad aduce si alte exemple de motivare a porumbeilor folosind medicamentatie la limita dopajului:
„Astazi, unii crescatori incearca diverse lucruri cu ajutorul medicinei, incercand sa ramana, totusi, de partea legii. Gust Christiaens a fost unul dintre primii crescatori care au recunoscut ca isi “injecta” propriile pasari.
Nu a fost singurul, dar ceilalti preferau sa taca.
- |Le-am dat porumbeilor doar apa si mancare.
Cel putin, asa spuneau ei.
Insa, veterinarii lor stiau mai bine, zambind de fiecare data cand citeau vreun articol despre clientii lor care sustineau ca nu au vizitat vreodata un veterinar. Injectia lui Chriastiaens continea CX 60 si Catosal. CX este deja demodat, medicamentele asa numitei “generatii noi” sunt mult mai eficiente.
Cum si de ce?
Bineinteles ca injectiile nu trebuie facute in musculatura pieptului, deoarece exista riscul de reactii dermice, lucru nedorit sa se intample pasarilor noastre.
Cum unele medicamente sunt absorbite foarte greu la nivelul tractului intestinal, injectia este preferabila, micsorand foarte mult timpul de absorbtie.
Eu unul prefer administrarea medicamentelor in mancare, decat prin intermediul apei de baut. Mancarea este mai repede absorbita, si esti sigur ca este absorbita. Multe medicamente expira foarte repede in apa si nu poti fi sigur niciodata de cantitatea exacta pe care o bea fiecare porumbel in parte.
Personal, niciodata nu mi-am injectat porumbeii, deoarece am castigat si fara sa folosesc aceasta metoda.
Insa, am o experienta foarte buna cu La Sota. Si, referitor la LaSota, pot confirma ca porumbeii vin foarte bine, in special, in al doilea weekend de la administrare. Insa efectul nu tine mai mult de 1-2 saptamani. Din pacate, acesta nu mai este disponibil pe piata.
Iarasi despre Gust Christiaens
Despre acel CX 60 folosit de Christiaens se vorbea foarte mult in anii 80. Acesta nu era gen Volvo, dar era un medicament fabricat in Germania. De fapt, substanta activa era Streptomicina, un antibiotic depasit astazi.
Catalosal-ul, pe care il adauga, nu era altceva decat un amestec de vitamine nevinovat. Gust era un foarte bun crescator, si din punctul meu de vedere porumbeii sai erau exceptionali, succesul acestuia bazandu-se pe calitatea acestor porumbei, si, in niciun caz, pe aceste injectii.
Multi altii au incercat CX 60 in acel timp, insa putini au fost aceia care au obtinut rezultatele lui Gust.”
Aceste impulsuri medicamentoase nu ne pot ajuta, totusi, chiar asa de mult. Ele pot ajuta porumbeii buni si foarte bine antrenati sa zboare mai bine cel mult 3 saptamani. Astfel incat, este destul de greu sa obtinem norme bazandu-ne doar pe aceste medicamente. Sunt multi care se lauda cu performantele propriilor pasari etapa de etapa, dar cand ii cauti in clasamente, descoperi ca azi a obtinut un loc fruntas cu un porumbel, iar weekend-ul viitor cu un altul. Focuri de paie!
Si Ad Schaerlaeckens este de aceeasi parere:
„Impulsul
Este adevarat ca iti poti impulsiona porumbeii, dar repet, aceasta are efect doar pentru o saptamana, maximum doua.
Slava Domnului, exista unii campioni foarte sinceri, care impartasesc si celorlalti metodele folosite pentru imbunatatirea rezultatelor din cand in cand.
Altii sunt constienti de faptul ca orice ai incerca, fara pasari de calitate, este zadarnic.
Roodhooft, Vercammen, Embregts Theunis, Derwa si altii sunt astfel de columbofili care ne-au impartasit din experientele lor. Roodhooft chiar a publicat un articol in care spunea ca administra porumbeilor odata sau de doua ori pe an un amestec de doua antibiotice, iar rezultatul a fost bun de fiecare data!
De asemenea, Theunis din Olanda a confirmat ca administra porumbeilor un antibiotic, chiar inainte de cursa nationala de la Orleans, pe care a dominat-o. La fel a procedat si Verkerk, in urma cu cativa ani, cand a reusit un rezultat istoric la Chateauroux.
Combinatii
Ceea ce majoritatea impulsurilor medicamentoase au in comun este combinatia dintre doua antibiotice .
Si, cu cat le folosim mai putin, cu atat rezultatele vor fi mai bune pe termen lung.
In publicatia columbofila ”Duifke Lact”, Albert Derwa a recunoscut faptul ca de fiecare data cand foloseste Linco-Spectin injectabil rezultatele explodeaza.
Mai este un lucru, foarte simplu, care are efecte la fel de bune: o pastila contra tricomonozei administrata poate duce la obtinerea unor rezultate de top, insa doar daca porumbeii nu au fost tratati inainte.
Deci, aceasta ultima varianta nu va functiona la columbofilii care isi trateaza porumbeii in fiecare saptamana impotriva tricomonozei.
Concluzii:
- Nu cred ca exista un produs care sa ne faca porumbeii sa zboare mai bine pentru un sezon intreg;
- Dar stiu sigur ca vom avea rezultate mai bune (doar o singura data) daca folosim un antibiotic injectabil…, DAR un antibiotic pe care nu l-am administrat inainte porumbeilor nostri. Totusi, sunt impotriva acestei metode. In momentul in care crescatorii vad ca au obtinut un rezultat bun datorita antibioticului, vor fi tentati sa-l foloseasca iarasi si iarasi, in final obtinandu-se porumbei cu o sanatate artificiala. Iar crescatorul va avea doua probleme:
a. Nimeni nu o sa obtina rezultate bune cu porumbei de la el;
b. O sa piarda cu siguranta foarte multi pui.
- Daca ne lasam dusi pe aceasta directie trebuie sa fim constienti de ceea ce facem si de faptul ca vom plati un pret foarte repede.
- Ideea principala este sa ai porumbei de calitate!
- Credeti ca H. De Weerd (medic veterinar) ar mai cumpara porumbei de la Verkerk si Theunis daca medicamentele ar fii raspunzatoare pentru rezultatele lor?


Pe de alta parte nu trebuie sa inchidem ochii si sa ne prefacem ca nu vedem ca nu vedem adevarul.
Iar, adevarul este ca multi columbofili isi stimuleaza pasarile inainte de concursurile nationale prestigioase, de exemplu Bourges.”



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.