30 poze   47210 vizite
Albume
Adapostul porumbeilorAdeno Coli PrevenireAlegerea reproducatorilorAlimentatia porumbelului voiajorAnomalii la naparlirea remigelorArticole utileBoala limbii albastreBoli si tratamente la porumbeiBolile porumbeilor si tratarea lorBolile respiratorii o problemaCaile succesuluiCalendar columbofilCalendarul de activitati columbofileCalitate vs cantitateCalitatea hraneiCeai de urzicaCele 10 reguli de baza ale reproductieiCerinteConcursuri pregetire si recuperareConsangvinizareaConstruirea consistentei la porumbeii dumneavoastraContactCosul sau manaCriterii de selectie a porumbeilor voiajoriCriteriile de selectie a porumbeilorCum sa reproduci porumbei buniDe vanzare porumbei cu norme au si cupeDepresia de consangvinizareDespre antrenamentele porumbeilor la inceput de sezon sportivDespre sanatateDisparitia unui cosmarEducatia puilorEfectul caldurii si imunitatii in timpul curselorExcremente moiFa-ti temele inainte de a cumpara porumbeiFormula sucesului in sportul columbofilGafaitul la porumbeii de concursGhid de medicatieGHID SI INFORMATIIGradinita columbofilieiHrana porumbeilorHranire si IntretinereHreanul remediul naturalImperechereaLegile columbofileMai multeMetoda de hranire castigatoareMetode de joc ale masculilorMierea de albina remediul naturalModalitate de inperechereMotivatia porumbeilorMuschiiNaparlireaOpservatii personaleOtetul de mere remediul naturalPELINUL LA PORUMBEIPorumbei in forma si metode de zborPorumbei pierdutiPorumbei voiajori si argila   Porumbei voiajori si catina   Porumbei voiajori si Ceapa      Porumbei voiajori si otetul de miere         Sfaturi trucuriPorumbei voiajori si varzaPregatirea porumbeilorPregatirea puilor inainte de antrenamentePregetire si recuperareProcesul de naparlireProgram de concursProgram de iarna profilactic curativPt porumbei voiajori de zborReactii adverse ale medicamentelorReguli de angajare a porumbeilor la fondReguli de care sa ne amintimRenedii NaturaleReproducere si imperecherea porumbeilorReproducereaReproducerea si imperecherea porumbeilorRetete pentru porumbeiRetete pt porumbeiRolul sarurilor minerale in alimentatia porumbeilorSanatatea ochiuluiSchema de tratament preventiv la porumbeii voiajoriSecretul campionilorSelectia porumbeilorSelectia porumbeilorpt echipa de concursSelectia puilorSfaturiSfaturi despre sanatatea porumbeilorSisteme de jocSite-uri pt columbofiliSpecialistii olandezi si belgieniStiati caSuplimente naturaleTratament pentru porumbei voiajoriTricomonoza si infectii respiratoriiVariolaVarza pentru porumbeiVentilatia in volieraVitalitateaVitalitatea porumbelului voiajorVoiajoriVoiajori 2016Voliera

membru din 14 noiembrie 2010

Gradinita columbofiliei

Pe parcursul sezoanelor în care încercam și eu să îndeplinesc prima normă sportiv columbofilă, mi-am dat seama că această disciplină nu se prea poate învăța din cărți sau de pe internet.

Am hotărât atunci că, după ce voi ajunge să știu câte ceva despre columbofilie, mă voi destăinui și altora, pentru a-i ajuta să evite aceleași greșeli pe care le făcusem eu, din neștiință.

Între timp, mi-am conturat un plan personal de ”reluare a columbofiliei de la bun început”, plan pe care îl prezint tuturor celor care îmi cer ajutorul.

GHID-ul GRĂDINIȚEI COLUMBOFILE ÎN 7 PAȘI
1. ”Înscrie-te” ca discipol al unui (singur) îndrumător columbofil.
Important: deși îndrumătorul trebuie să fi avut rezultate la categoria de zbor preferată de ”ucenic”, cu adevărat determinante vor fi hotărârea și abilitățile mentorului de a-și transmite cunoștințele înspre discipol!
Recomandare: Caută omul care vrea să te învețe tot ce știe, în mod dezinteresat! Odată ce l-ai găsit, urmează doar sfaturile acestuia pentru cel puțin un întreg sezon sportiv, pentru a le înțelege cu adevărat și a ți le însuși!

Notă: fiecare dintre următorii 6 pași trebuie discutat și analizat pe îndelete împreună cu îndumătorul înainte de a fi implementat!

2. Concentrează-te exclusiv pe o singură categorie de zbor sau… ”o categorie și jumătate”.
Important: Majoritatea columbofililor ocupați cu munca și responsabilitățile cotidiene nu pot să investească suficient timp în pregătirea zburătorilor pentru a excela la mai multe categorii de concursuri! În consecință, se va alege doar o categorie, de ex., doar categoria Maraton (restul zborurilor vor fi considerate antrenamente). ”Jumătatea de categorie” în plus ar putea consta, pentru exemplul dat, în preocuparea secundară de antrenare a porumbeilor tineri prin angajare la etapele categoriei Fond.

Recomandare: la alegerea categoriei de zbor, se va ține cont de următorii factori, în această ordine a priorităților: satisfacția personală, șansele de a atinge obiectivele propuse, resurse (porumbeii deținuți, disponibilitatea de a investi sau nu în alte păsări, timp, etc.), ce categorie se zboară preponderent la club.

3. Redu imediat și definitiv efectivul la maximum 4 porumbei / m².
Notă: de fapt, 2 porumbei / m³.

Recomandare: porumbeii în plus se sacrifică! Păsările care vor fi excluse se selectează după următoarele criterii, în această ordine: cei cu boli cronice grave (salmonelă, etc.), pripășiții, cei despre a căror origine nu se cunoaște nimic, cei care nu au rezultate bune la categoria preferată, porumbeii diformi/cu defecte fizice grave.

Foarte important!

4. (Eventual) Optimizează-ți aerisirea crescătoriei.
Inițial, se va ține cont de principiul: una sau două deschideri de aerisire, pe un singur perete, cu suprafața totală a ferestrei(lor) de maximum o treime din suprafața peretelui.

Notă: aerisirea crescătoriei trebuie optimizată pentru evitarea curenților de aer și a reducerii transferului de umiditate din mediul exterior.

Recomandare: Aerisirile pot fi acoperite cu plasă fină. Fiecare compartiment poate avea atașată o volieră exterioară, chiar și de dimensiuni mici.

5. Hrănirea porumbeilor se face după reguli!
Se vor respecta regulile:

•unul sau două tainuri pe zi, la aproximativ aceleași intervale orare,
•hrana se lasă în jgheaburi preț de câteva minute (toți porumbeii trebuie să se poată hrăni în același timp)
•crescătorul stă în apropierea porumbeilor în timpul mesei, pentru a-i observa
•în tot restul zilei, jgheaburile sunt goale și curate.
Recomandare: amestecul se ”presară” progresiv în jgheaburi (nu toată porția deodată).

Foarte important: porumbeii vor fi serviți cel puțin din două în două zile cu grituri și minerale diversificate (se recomandă achiziția unor minerale mai scumpe, de la cel puțin trei producători).

6. Adăparea porumbeilor se face după reguli!
Se va proceda obligatoriu într-unul din următoarele moduri:

•fie se umple ochi adăpătoarea cu apă dimineața, se schimbă cel puțin o dată pe zi, iar seara se golește
•fie se adapă porumbeii după fiecare tain, preț de câteva minute, după care adăpătoarea se golește și se ia din compartiment.
7. Respectă norme minime de igienă și biosecuritate!
Regulile de biosecuritate a coloniei de porumbei vor fi particularizate de către îndrumător pentru discipolul său. Acestea pot consta în:

•poziționarea unei tăvițe cu dezinfectant la intrarea în crescătorie
•folosirea exclusivă a unei perechi de încălțăminte dedicată doar crescătoriei,
•refuzul accesului vizitatorilor în crescătorie,
•menținerea păsărilor noi în zona de carantină,
•împiedicarea accesului păsărilor mici sau a rozătoarelor în crescătorie
•instalarea unui așternut (paie, coceni porumb, etc.)
•(alternativ) instalarea grătarelor
•curățarea zilnică a podelei boxelor pentru observarea excrementelor (”indicatori de sănătate”)
•eliminarea oricăror alți factori de stress (de ex. limitarea numărului de vizite în crescătorie în fiecare zi, ș.a.m.d.)



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.